Menü
Visszahívás kérése
Ez a cikk archiválva lett. A weboldalról már közvetlenül nem elérhető.

Tanácsadás kisgyermekes szülőknek, kismamáknak

2019. október 29
9551
perinatális jelentése, miben tud segíteni egy perinatális szaktanácsadó

Egy leendő édesanyát a várandósságtól kezdve egészen a csöppség kisgyermek koráig számos szakember veszi körül: így mindenki számára ismerős, hogy mi fán terem egy nőgyógyász, egy szülésznő, egy gyermekorvos, egy védőnő, vagy akár egy pszichológus. Vannak közülük, akik néhány megálló erejéig utazik velünk, vannak, akik csak fel- majd leszállnak, de létezik azonban egy olyan szakember, akiről talán sokan még csak nem is hallottak, ő az, aki egy pillanatra sem fogja elengedni a kezünket és végigkísér majd bennünket egészen a végállomásig, bárhogy is alakuljon közben az utunk: ő a perinatális szaktanácsadó.

 

A pre- és perinatális pszichológia nyomában


A prenatális pszichológia egy egyre nagyobb teret nyerő tudományág, mely nemzetközi szinten elismert kutatási eredményeket tud felmutatni, a születés előtti és körüli emberi fejlődés körülményeit, és annak a szülést követő fejlődésre gyakorolt hatásait kutatja. Magába foglalja a pszichoterápia, a szülészet és neonatológia, a szülésre felkészítés, az endokrinológia, a reprodukciós orvostudomány, a filozófia, az etika és más tudományok területeit. A perinatális jelentése pedig talán sokak számára egyáltalán nem ismert. A perinatális kifejezés születés időszaka körüli időt jelent, így a perinatális jelentése logikusan ezekből a szavakból épül fel: „peri” mint körüli, és „natalis” mint születés. A perinatális pszichológia tudománya mivel nem önálló szakmával rendelkező szakembereket képez, így a perinatális szaktanácsadó segítők között találunk gyerekgyógyászokat, csecsemőorvosokat, szülésznőket, vagy akár pedagógus végzettségű szakembereket is. Az, hogy valaki a saját szakterülete mellett perinatális szaktáncsadóként is dolgozik, az pluszban egy egyfajta személetmódot és nagyobb rálátást biztosít a perinatális pszichológia csodálatos területére.

A tanácsadáshoz a pre- és perinatális pszichológia adja az alapot, ami a pre és perinatális életidővel (fogantatás, várandósság, szülés, gyermekágy, 0-3 éves kor), magzati élményekkel, kompetenciával, az anya-magzat kommunikációval, szülés körüli, magzati és anyai élményekkel, korai kötődéssel, valamint a mindezek kognitív és érzelmi zavaraival foglalkozik.

2007 őszétől az USA és Görögország után harmadikként Budapesten is felsőoktatási szintű perinatális képzőhely jöhetett létre az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Affektív Pszichológiai Intézeti Központban. (forrás és további információ: http://www.mpppot.hu/homepage/index.php)

 

Egész életünkben erre a nagy pillanatra készülünk, de vajon tényleg eleget tudunk-e?


Mondhatni egész életünkben a szülőségre készülünk: a felkészülés már onnantól kezdve zajlik, hogy a kislányok babáznak, etetik, fésülgetik, öltöztetik a kedvenc Barbie babájukat, a kisfiúk pedig gyakran eljátsszák, hogy ők az apukák, akik a munkából hazaérve várják otthon a vacsorát. A környezetünk is folyamatosan sokféle mintát ad nekünk a szülőségre, így mire oda kerülünk, hogy várandósak leszünk, mindenkinek van egy elképzelése a fejében, hogy nagyjából mi várhat ránk, mit is jelenthet például édesanyának lenni, mennyire érezzük magunkat magabiztosnak, vagy pont ellenkezőleg, mennyire félünk ettől? Innentől kezdve pedig az már egy egészen más téma, hogy van, akinek tényleg lesz-e gyermeke vagy tudatosan, vagy tudattalanul a gyermektelenségben találja-e magát.

 

perinatális pszichológia

Problémák, kételyek, kérdések, soha véget nem érő szorongás? Az Arbor Egészségfejlesztő központ jóvoltából a perinatális jelentése többé nem egy ismeretlen fogalmat takar majd, hanem az igazi megnyugvás érzését!


A tendencia már egy ideje azt mutatja, hogy felbomlóban látszik a régi nagy családmodell. A korábbi felállással ellentétben már nagyon kevés helyen figyelhető az meg, hogy nagycsaládok, azaz több generáció éljen egy fedél alatt, ehelyett egészen apró mikrocsaládok, jó esetben csak a két szülő és gyermek/ek élnek együtt, emiatt nincsen kellő mintája illetve sok esetben segítsége, támogatása az újdonsült szülőknek. Így tehát a kérdés folyamatosan adott: hogyan is kéne jól csinálni, elég jó szülő vagyok-e? Sok esetben ez nem jelent különösebb megpróbáltatást és így is szépen tud alakulni a családi struktúra, azonban idővel rádöbbenhetünk arra, hogy az élet egyéb területeivel ellentétben, egy édesanyává válás folyamata nem oldható meg pusztán egy előre eltervezett, jól bevált matematikai képlettel – a valóságban a legtöbbször nem várt fordulatokkal találhatjuk magunkat szembe, olyanokkal, amelyek komoly kihívást jelenthetnek az újdonsült szülőpárnak, így el kellhet a plusz támogatás.

Az első gyermekét váró vagy a frissen szült édesanyák, szülőpárok megfelelő támasz nélkül megannyi problémával találhatják magukat szembe, amelyekre különösen érdemes kellő figyelmet fordítani, pont akkor, amikor ez egyébként is egy sokkal sérülékenyebb és érzékenyebb időszak.

 

Amit egy szülő úgy érez, hogy benne inkább kérdés, mintsem bizonyosság, bátran jöjjön és kérdezze meg!


Főként igaz lehet ez az első gyermekes édesanyáknál, akik sokszor nemhogy még azt sem tudják, hogy mi a kisbabájuk igénye, de azt sem, hogy mik az ő saját igényeik, így előfordulhat, hogy ők maguk sem tudják, hogy egyáltalán mit kellene kérdezniük. Amikor azonban az embernek még kérdései sincsenek, az az információ és a felkészültség hiányának egy nagyfokú jelzője, így ebben az esetben is nagyon nagy segítség lehet egy perinatális szaktanácsadó jelenléte.

 

perinatális szaktanácsadó segít a gyermek nevelésben

Engedje meg, hogy segítsünk! A perinatális tanácsadás segítségével mindenki újra a legboldogabb álmát aludhatja!


A tapasztalatok azt mutatják, hogy a várandós nők igenis kérik a segítségét, szeretnének minél jobban felkészülni, minél többe tudni, így sokan eljárnak különféle tájékoztatókra, keresik az internetes oldalakat, fórumokon beszélgetnek, könyveket és újságokat lapozgatnak a témában és szinte, mint egy szivacs szívják magukba a különböző információkat. Érdekes felfedezés azonban az is, hogy általában a várandós nők sokkal többet foglalkoznak azzal, hogy mi fog történni konkrétan a szülés pillanatában: a „Milyen papírok fognak kelleni?” kérdéstől kezdve a „Hova teszem majd a cipőmet?” kérdések lázas kutatásáig, így sokkal kevesebbet is foglalkoznak azzal, hogy vajon mi lesz a szülés utáni időszakban? Egy perinatális szaktanácsadó az érzelmi oldal erősítése mellett megtanít majd minket arra is, hogy ne féljünk attól, ha egy-egy kérdés kapcsán a teljes tudatlanságunkról fogunk tanúbizonyságot adni, hiszen még a legbutábbnak tűnő kérdés is nagyon lényeges lehet ebben a tárgyidőszakban.

Nagyon sokszor valótlan alapon nyugvó feszültségek gerjednek a szülőkben, és ha ezt át tudják beszélni egy perinatális tanácsadóval, és megértik, hogy amit eddig gondnak éltek meg, az nem feltétlenül probléma, akkor könnyebben túllépnek rajta és oldódnak a szorongások is.

 

Mikor lehet szükség a tanácsadásra?


A perinatális szaktanácsadó nem csak a családokkal, de külön az anyukákkal, sőt még az apukákkal is foglalkozik, a gyermekre vágyás gondolatától kezdve egészen addig, amíg gyermekünk bekerül az első óvodai közösségbe, így a tanácsadás a várandósság, a szülés/születés és az azt követő időszakban felmerülő nehézségekkel foglalkozik. Segít felderíteni a problémák mögött meghúzódó okokat, valamint csökkentheti a szorongást. Kapaszkodót nyújthat a csecsemő ellátása körüli kérdésekben („Normális, hogy felkel este?” „Megfelelően fejlődik?” „Meddig jó, ha szoptatom?”).  Forduljon hozzánk bizalommal, ha a várandósság vagy a szülés körüli olyan nem várt érzéseket tapasztalat, melyek nyomot hagynak Önben és nem tud másokkal megosztani. A tanácsadás hiteles szakmai információkra alapozva, a teljes elfogadáson keresztül holisztikus alapokon, rendszerszemléletben dolgozik, így egy egységes folyamatként képes felismerni az egészséges élettani folyamatok mellett az elakadásokat is, ezzel kellő képen támogatva a szülőpárokat és családokat. Célja, hogy az anyák/családok ne maradjanak egyedül nehézségeikkel, megerősödjenek kompetenciáikban, fel tudják dolgozni a nem várt traumákat, mely ehhez az érzékeny és a szülő-gyermek kapcsolat kialakulásában jelentős időszakhoz köthető.

 

mi is a perinatális jelentése

Számoljon le a kétségekkel és a frusztráló rémálmokkal, és engedje át magát a meghitt várakozás időszakának az Arbor Egészségfejlesztő központ segítségével!


Miben más egy perinatális szaktanácsadó, mint egy védőnő? Míg egy védőnőtől leginkább a legfontosabb gyemekgondozási tanácsokat és javaslatokat hallgathatjuk meg, majd gyakorlatias feladatokat leshetünk el, miközben nyomon követi gyermekünk fejlődését, addig a perinatális pszichológia túlmutat ezeken és egy-egy konzultáció azért jóval mélyremenőbb ennél. A perinatális pszichológia képzés során elég erőteljesen jelen vannak egyes társtudományok területei is, úgy, mint a pszichológiai órák, család szociológia, szülészet, etológia, gyászfolyamat feldolgozása stb. – tehát minden olyan részterületbe betekint egy perinatális szaktanácsadó, amely a családokkal, anyákkal, apákkal, gyermekekkel előfordulhat ebben a tárgyidőszakban.

 

perinatális pszichológia és szaktanácsadó

A gyermekek olyan hamar felnőnek. Éljék meg az igazán fontos pillanatokat felhőtlen boldogságban!


A következő esetekben forduljon hozzánk bizalommal:


  • kérdések gyermekek ellátása körüli problémákban (alvás-, evés-, szoptatási-, szobatisztasági kérdésekben)
  • várandósság/szülés eseményei nem várt nyomot hagytak Önben
  • szülés utáni hangulatváltozással küzd
  • anyásággal kapcsolatos nehéz érzései támadtak (düh, lehangoltság)
  • nehézségek a szülő-csecsemő kapcsolatban
  • gyermekneveléssel kapcsolatos kérdések
  • koraszülés után felmerülő nehézségek
  • vetélés esetén

 

Sokan azt felejtik el, hogy nem tökéletes szülőnek kell lenni, csak elég jónak a gyermekünk számára. Ne maradjon egyedül gondjaival, kérdéseivel, kétségeivel! Arbor Egészségfejlesztő Központ, ahol a legkiválóbb perinatális szaktanácsadók fogják majd karon, hogy egy pillanatig se maradjon kétsége!

 

címkék:
Témák
Címkék