Menü
Visszahívás kérése
Új sportpszichológiai szolgáltatással bővültünk!

Új sportpszichológiai szolgáltatással bővültünk!

NÉHÁNY GONDOLAT A SPORTPSZICHOLÓGIÁRÓL

 


 A sportpszichológia fiatal tudomány, nagyjából hat évtizede jelent meg a sportolók mindennapjaiban.
A versenyzésre való felkészítés sokáig a fizikai képességek és technikai készségek edzését jelentette. A fizikai felkészítés eszközei azonban mára, a világ minden táján készülő versenyzőknek elérhetőek, nagyon hasonlóak.  Ennek következtében, a sportolók által elért eredmények között egyre többször tized, század másodpercek, milliméterek döntenek. A mentális felkészítés új távlatokat nyitott meg a sportolók felkészítésében.
 A sportpszichológia meghatározása többnyire két irányból történik. A sport, mozgás, milyen hatással van az egyénre. A sporttevékenység kapcsán, illetve annak következményeként megjelenő problémák pszichoterápiás eszközökkel hogyan kezelhetőek. Ez a terület a sportpszichiáterek világa. A másik terület a sportoló célirányos képességeinek a feltárására, kialakítására, fejlesztésére összpontosít. Ez a sportpszichológusok világa. A két terület között, az azonosság az, hogy a cél a sportoló teljesítményének fokozása, a csúcsteljesítmény elérésének segítése. Akár az egyén, akár a csapat, akár a szervezet, sportklub oldaláról közelítjük meg a sportot és igyekszik beavatkozni a sportpszichológus, minden felvetés alapja az: Hogyan tudunk jobbak lenni? Hogyan tudunk hatékonyabban, sikeresebben működni? Ebben a kérdésben egyes megközelítések szerint nem válik külön a versenysport a szabadidő sporttól, vagy a sport-rehabilitációtól. Hiszen minden területen meghatározzuk a jelenlegi állapotot, megegyezünk az elérendő célban, megbeszéljük a vállalásainkat, és dolgozunk az álmainkért.

A sportpszichológus segítségét kérheti maga a versenyző (16 éves korig szülői engedéllyel) és kérheti a szülő, edző. Jelzéssel élhet a sportoló körül dolgozó valamennyi szakember, gyúrók, rehabilitációs specialisták, gyógytornászok.

Az első találkozás egy hosszabb ismerkedéssel telik. Félig strukturált kérdésekkel (előre meghatározott kérdéssor) és irányított beszélgetés során a szakember és a sportoló feltárja a pillanatnyi helyzetet. Meghatározzák a célokat és a sikeres munka fokmérőit. A sportpszichológus elkészíti a tanácsadás irányát meghatározó tervet. A munka heti egy alkalommal történik, és 10-15 alkalom után várható el beépült változás észlelése, aminek a teljesítményben, akár mérhetően akár nem, de érezhetőnek kell lenni. A pszichés munka is olyan, mint az izomfejlesztés. Nem mehetünk oda az edzőterembe, hogy 2 hét alatt kidolgozott, izmos vállakat akarunk. A beépülés ideje, itt sem elkerülhető. Viccesen szoktam mondani: Most a lelkednek lesz izomláza! Utalva arra, hogy a sportolóra ebben a kapcsolatban is feladatok várnak.

Mi történik az első pár foglalkozás során?

 

 „olyan ez, mint a gardróbszekrény takarítása. Minden fiókot kihúzunk, majd eldöntjük, kell-e még a tartalma, vagy már idejétmúlt. Néhány régi ruhadarabot, akkor is megtartunk, ha már nem vesszük fel soha többé, mert a lelkünkben még jelentés, érzés kötődik hozzá. Amit kinőttünk elkopott, szelektáljuk. Újrahajtogatjuk a megmaradt ruhákat, a polcokat, fiókokat tematizáljuk. Majd elindulunk, hogy a hiányzó ruhadarabokat pótoljuk. Ilyen a lelki munka is. Diagnosztizáljuk a jelen állapotot. Megértjük a velünk történt dolgokat. Megfájjuk, amit meg kell. Elengedjük, amit el kell. Majd új tartalmakat gyűjtünk. Természetesen a sportolói múltra fókuszálva, de a magánember életébe beágyazva. ” *

*Nagy E.(2018):Önismereti-iskola Az erőn túl avagy a psziché küzdelmei
 In: Dr Hegedűs Csaba Mr.Tus- Tankönyv. Mr. Tus Kft. Budapest. 2018. 75-76.o

Mikor kell sportpszichológus?

Igazán hatékonyan a mindennapokban van szükség sportpszichológusra. A prevenció lenne a leghatásosabb a segítő munkában. Egy nagy kihívás előtt, egy versenyre készülve, beépülve a mindennapokba. Amikor a krízis már megjelent a teljesítményfokozás mértéke sérült. A vihart megállíthatjuk, de amit lerombolt csak hosszú idővel tudjuk újraépíteni.

A sportpszichológiai területei:

-    Állapot, készség, képesség felmérés ( papír-ceruza tesztek alkalmazása)
-    motivációs háttér monitorozása
-    mentális állóképesség vizsgálata
-    versenyzői teljesítmény növelése
-    figyelem, koncentráció fejlesztése,
-    tudatos jelenlét, fókuszálás
-    csúcsteljesítmény elősegítése, időzítése
-    teljesítményszorongás kezelése
-    megküzdés
-    megakadások, teljesítmény-romlás kezelése
-    sérülésből való felépülés segítése
-    mozgástanulás gyorsítása
-    relaxációs technikák elsajátítása
-    a felnőtt sportba történő átmenet segítése
-    kommunikáció fejlesztése
-    érzelmek, indulatok kezelése
-    teljesítményhullámzás kezelése.


 

Jelentkezés, időpontfoglalás: +36 30 447 7073, info@arborek.hu, vagy az online időponfoglaló rendszerben Nagy Enikőnél