Menü
Visszahívás kérése

Sportpszichológia

NÉHÁNY GONDOLAT A SPORTPSZICHOLÓGIÁRÓL

 

 A sportpszichológia fiatal tudomány, nagyjából hat évtizede jelent meg a sportolók mindennapjaiban. De vajon tisztában vagyunk-e vele, hogy mi fán terem például egy gyermek sportpszichológus?

 

A versenyzésre való felkészítés sokáig a fizikai képességek és technikai készségek edzését jelentette. A fizikai felkészítés eszközei azonban mára, a világ minden táján készülő versenyzőknek elérhetőek, nagyon hasonlóak.  Ennek következtében, a sportolók által elért eredmények között egyre többször tized, század másodpercek, milliméterek döntenek. A mentális felkészítés új távlatokat nyitott meg a sportolók felkészítésében, és ezzel egy időben a sportpszichológia gyerekeknek is egyre nélkülözhetetlenebbé vált.

 

A sportpszichológia egy új irányt mutatott meg afelé, hogy a sportolókat nem csak centiméterekben és század másodpercekben szabad mérni!

 A sportpszichológia meghatározása többnyire két irányból történik. A sport, mozgás, milyen hatással van az egyénre. A sporttevékenység kapcsán, illetve annak következményeként megjelenő problémák pszichoterápiás eszközökkel hogyan kezelhetőek. Ez a terület a sportpszichiáterek világa. A másik terület a sportoló célirányos képességeinek a feltárására, kialakítására, fejlesztésére összpontosít. Ez a sportpszichológusok világa. A két terület között, az azonosság az, hogy a cél a sportoló teljesítményének fokozása, a csúcsteljesítmény elérésének segítése. Akár az egyén, akár a csapat, akár a szervezet, sportklub oldaláról közelítjük meg a sportot és igyekszik beavatkozni a sportpszichológus, minden felvetés alapja az: Hogyan tudunk jobbak lenni? Hogyan tudunk hatékonyabban, sikeresebben működni? Ebben a kérdésben egyes megközelítések szerint nem válik külön a versenysport a szabadidő sporttól, vagy a sport-rehabilitációtól. Hiszen minden területen meghatározzuk a jelenlegi állapotot, megegyezünk az elérendő célban, megbeszéljük a vállalásainkat, és dolgozunk az álmainkért.

A sportpszichológus segítségét kérheti maga a versenyző (16 éves korig szülői engedéllyel) és kérheti a szülő, edző. Jelzéssel élhet a sportoló körül dolgozó valamennyi szakember, gyúrók, rehabilitációs specialisták, gyógytornászok.

 

Mi történik az első pár foglalkozás során?

Az első találkozás egy hosszabb ismerkedéssel telik. Félig strukturált kérdésekkel (előre meghatározott kérdéssor) és irányított beszélgetés során a szakember és a sportoló feltárja a pillanatnyi helyzetet. Meghatározzák a célokat és a sikeres munka fokmérőit. A sportpszichológus elkészíti a tanácsadás irányát meghatározó tervet. A munka heti egy alkalommal történik, és 10-15 alkalom után várható el beépült változás észlelése, aminek a teljesítményben, akár mérhetően akár nem, de érezhetőnek kell lenni. A pszichés munka is olyan, mint az izomfejlesztés. Nem mehetünk oda az edzőterembe, hogy 2 hét alatt kidolgozott, izmos vállakat akarunk. A beépülés ideje, itt sem elkerülhető. Viccesen szoktam mondani: Most a lelkednek lesz izomláza! Utalva arra, hogy a sportolóra ebben a kapcsolatban is feladatok várnak.

sportpszichológus budapest

Sportpszichológia gyerekeknek az Arbor Egészségfejlesztő központban, ahol felkészült szakembereink várják még a legkisebb sportreménységeket is!


 „olyan ez, mint a gardróbszekrény takarítása. Minden fiókot kihúzunk, majd eldöntjük, kell-e még a tartalma, vagy már idejétmúlt. Néhány régi ruhadarabot, akkor is megtartunk, ha már nem vesszük fel soha többé, mert a lelkünkben még jelentés, érzés kötődik hozzá. Amit kinőttünk elkopott, szelektáljuk. Újrahajtogatjuk a megmaradt ruhákat, a polcokat, fiókokat tematizáljuk. Majd elindulunk, hogy a hiányzó ruhadarabokat pótoljuk. Ilyen a lelki munka is. Diagnosztizáljuk a jelen állapotot. Megértjük a velünk történt dolgokat. Megfájjuk, amit meg kell. Elengedjük, amit el kell. Majd új tartalmakat gyűjtünk. Természetesen a sportolói múltra fókuszálva, de a magánember életébe beágyazva. ” *

*Nagy E.(2018):Önismereti-iskola Az erőn túl avagy a psziché küzdelmei In: Dr Hegedűs Csaba Mr.Tus- Tankönyv. Mr. Tus Kft. Budapest. 2018. 75-76.o

Mikor kell sportpszichológus?

Egy edző kétség nélkül olyan egy sportolónak, akárcsak egy anya a gyerekének: a sportolók elsősorban tőle fogják várni a megerősítést és megoldást bármiféle problémára, vele találkoznak először a nap folyamán, de ha az edző alkalomadtán „letolja” magáról a problémákat, akkor azonnal egy fontos bizalmi bázist veszít el kettőjük között.
„Én ismerem a legjobban a versenyzőmet, majd én tudom, hogy mi kell neki!” – hangzik el sokszor a kijelentés, de vajon valóban tudják-e? Habár javuló tendenciát mutat az edzők ilyen szintű felkészültsége, hiszen a sportszakemberek mindegyike tanult valamilyen formában pszichológiát, nem létezik olyan ember, aki tényleg minden területhez értene, mint ahogyan ha pl. megbetegszünk, akkor sem az edzőnk fog minket meggyógyítani, hanem az orvosunk. Viszont ezek tudatában is a legtöbben még mindig idegenkednek a sportpszichológus gondolatától, és nem szívesen adják ki a kezeik közül a „csemetéiket”. Így tehát a sportpszichológia is egy különálló tudománnyá nőtte ki magát, amely képes a sportolók és a csapatok belső életével és gondolataival is foglalkozni, és egy gyermek sportpszichológus sokszor bizony aranyat érhet.


sportpszichológus budapest a stabil teljesítmény eléréséhez

Kiváló sportpszichológus Budapest városában? Akkor Arbor Egészségfejlesztő Központ! Teremtsd meg a sport-magánélet egyensúlyát és találd meg újra az örömöt a sportolásban!

A mítoszokkal ellentétben egy sportpszichológus munkája nem abban merül ki, hogy egy kellemes kávét kavargatva elbeszélget a sportolóval, hanem sokkal inkább olyan technikákra készíti fel és tanítja meg, amik egy idő után létfontosságúvá válnak, illetve, hogyha hitét vesztette a sportoló önmagában, akkor hogyan tudja újra pozícionálni magát a sport világában.
Igazán hatékonyan a mindennapokban van szükség sportpszichológusra. A prevenció lenne a leghatásosabb a segítő munkában. Egy nagy kihívás előtt, egy versenyre készülve, beépülve a mindennapokba. Amikor a krízis már megjelent a teljesítményfokozás mértéke sérült. A vihart megállíthatjuk, de amit lerombolt csak hosszú idővel tudjuk újraépíteni.

A munkahelyi és számos egyéb „burn out”-ra a sportolás a legnagyszerűbb gyógyír, de mi van akkor, ha maga a sportoló ég ki?

A munkahelyi és számos egyéb „burn out”-ra a sportolás a legnagyszerűbb gyógyír, de mi van akkor, ha maga a sportoló ég ki?Az egyik legnagyobb kihívás a sportolók életében a monotonitás, rossz időbeosztás, a sportolásban lelt öröm hiánya, a fokozott stressz, a teljesítménykényszer és a folyamatos megterhelés – tehát környezeti és pszichikai tényezők egyaránt – miatti, idő előtti kiégés. Itt is az egyik legfontosabb dolog a mielőbbi megelőzés: ha már felfigyeltünk az első árulkodó jelekre, érdemes lehet egy sportpszichológus segítségéért folyamodni, aki majd megtanít minket a leghasznosabb megküzdési stratégiákra, és aktívan részt vesz abban is, hogy felderítse az esetleges háttérben meghúzódó, más életterületen jelentkező problémákat is.

gyermek sportpszichológus előzzük meg a kiégést

Sportpszichológus Budapest szívében! Eregesd ki újra szárnyaid, és ne hagyd, hogy a teljesítményszorongás győzzön!

Senki nem születik vérprofi sportolónak: az összes ehhez szükséges készséget, szépen apránként a rögös út folyamán fogják felszedegetni magukra. Nem csak a pályán kell jól teljesíteniük, de fejben is folyamatosan topon kell lenni, ezen felül nem könnyű egyszerre mindig a legjobbnak lenni, könnyen alkalmazkodni, jól kommunikálni, gördülékenyen kialakítani kapcsolatokat, jól beosztani az időnket és még sorolhatnánk a megannyi kihívást, amivel nap, mint nap szembesülniük kell. Nem ritka az sem, ha evészavaros sportolóval találkozunk, vagy éppen veszélyeztetett illetve „testvérharcos” családból származó új sportreménységek kerülnek a legnagyobbak közé a versenypályára, így ezek mind olyan körülmények, amikor egy sportolóra különösen oda kell figyelni. Egy fiatalkorú sportoló esetében a nehézségekre és az olykor embert próbáló testi-lelki megpróbáltatások mellett még az iskolában is folyamatos elvárásokkal találhatják magukat szembe, ami igencsak árnyékot vethet a kisemberek jövőbeli sportkarrierjére. Ha valaki pedig csapatban játszik, akkor az egymás között felmerülő feszültségek, nézeteltérések, rivalizálások pedig igencsak megkívánják egy gyermek sportpszichológus jelenlétét, aki majd kellő képen rendet tud tenni a gyermek fejében.


sportpszichológia gyerekeknek sikeres sportkarrierhez

A sportpszichológia gyerekeknek a legkiválóbb gyermek sportpszichológus szakemberek bevonásával történik, akik speciálisan továbbfejlesztett tudásukkal segítik még a legkisebb sportolók mindennapi életét is!

Ha a sportoló motiválatlan, nem megfelelően kezeli az energiáit, nincs ráhangolódva a meccsre, rosszul kezeli a stresszt, nem nagyon van önbizalma, rosszul koncentrál vagy éppen hamar dühbe gurul, kiváló segítséget nyújthat egy szakképzett sportpszichológus. De vajon még mikor?


A sportpszichológiai területei, avagy miben tud még segíteni egy sportpszichológus?

-    Állapot, készség, képesség felmérés ( papír-ceruza tesztek alkalmazása)
-    motivációs háttér monitorozása
-    mentális állóképesség vizsgálata
-    versenyzői teljesítmény növelése
-    figyelem, koncentráció fejlesztése,
-    tudatos jelenlét, fókuszálás
-    csúcsteljesítmény elősegítése, időzítése
-    megküzdés
-    megakadások, teljesítmény-romlás kezelése
-    sérülésből való felépülés segítése
-    mozgástanulás gyorsítása
-    relaxációs technikák elsajátítása
-    a felnőtt sportba történő átmenet segítése
-    kommunikáció fejlesztése
-    teljesítményhullámzás kezelése.

 

Kiváló sportpszichológus Budapest városában, az Arbor Egészségfejlesztő Központban! Hogy ne csak izomban legyünk erősek, de fejben is!