Menü
Visszahívás kérése

Gyermekpszichiáter Budapest

gyermekpszichiáter Budapest hatékony segítség

 

A szorongás néha nem válogat: bármelyik életkorban felütheti fejét és fojtogató karjaival fekete lepelként felhősítheti be még a legragyogóbb napokat is. Ez a felnőttek esetében is igazi kihívást jelenthet és egy olyan megoldandó problémát, amivel igenis foglalkozni kell, azonban a gyermekek esetében ennek fontossága hatványozódik, hiszen ők sokszor nem is tudják, hogy mi az, ami történik velük, de ennél sokkal komolyabb problémák is előfordulhatnak.

 

Mi a különbség a pszichiáter és a pszichológus között, avagy rántsunk le végre a leplet a tisztánlátáshoz!


Egyáltalán nem meglepő dolog, ha valaki rendszeresen összekeveri a pszichiáter és a pszichológus fogalmát, azonban nem árt tisztába tenni a két szakma közötti legfontosabb különbségeket.

Ha valaki úgy dönt, hogy a gyermekpszichológiát választja hivatásaként, akkor először is el kell végeznie a pszichológia alapképzés mellett a mesterképzés szakot az egyetemen, majd ezt megkoronázva további 4 évet kell tanulnia klinikai szakpszichológus képzésen annak érdekében, hogy mélyrehatóan is megismerkedjen a szakma rejtelmeivel.

A gyermek- és ifjúságpszichiátria ezzel ellenben egy orvosi szakág: aki gyermekpszichiáternek készül, annak az általános orvosi egyetem elvégzése után lehetősége van erre a területre orientálódni, és 5 év szorgos munkálkodást követően szakvizsgát szerezhet belőle.

Az egyik legközérthetőbb különbség a két szakma között az az, hogy a pszichológia leginkább az egyén lélektanának megismerésével, viselkedéselemzésével és fejlesztésével, tehát az elméleti háttérrel foglalkozik, míg egy pszichiáter a pszichés tünetek mögött esetlegesen megbújó szervi vagy genetikai problémákat is azonosítani tudja, ezzel pedig komplexen vizsgálni a testi-lelki folyamatok kölcsönhatását. Fontos gyakorlati különbség még, hogy amíg a gyermekpszichiáter terápiás repertoárjában szerepel, hogy gyógyszeresen is kezelhet, addig a pszichológus nem kezelhet ily módon, viszont a pszichoterápiákban és különböző relaxációs gyakorlatokban általában jóval jártasabb.

 

Miért fontos egy gyermekpszichiáter jelenléte?gyermekpszichiáter magánrendelés megbízható megoldás a gyermek lelki problémáira

Ne hallgassa el és ne őrlődjön otthon egyedül a gondjaival! Keressen minket a legnagyobb bizalommal! Ha gyermekpszichiáter Budapest, akkor Arbor Egészségfejlesztő Központ!


Jól ismerjük azt az érzést, amikor a szülő érzi, hogy a gyermekével valami nincsen rendben, nem múló hangulatzavar vagy valamilyen hiányosságot észlel már régóta, azonban csak húzza-halasztja a dolgokat, mert nemhogy egy szakembernek, de talán még magának sem meri bevallani, hogy valami nincs rendben a gyermekével. Sajnos valamiért nagyon mélyen gyökerezik a köztudatban, hogy „lélekbúvárhoz” vagy „dili dokihoz” járni igenis kínos, pedig higgyük el, ha a gyermekünk időben megfelelő szakemberhez jut, akkor a szükséges kezelésekkel, terápiákkal vagy fejlesztésekkel annak az irányába tesszük meg az első lépést, hogy gyermekünk a nehézség ellenére is kiegyensúlyozott felnőtté váljon.

Egy gyermekpszichiáter bevonása rendszerszemléletű és új megközelítést ad bármelyik aggódó szülő számára, mely által könnyebben megérthetjük gyermekünk viselkedését, egyszerűbben el tudunk fogadni bizonyos dolgokat és egy óriási teher kerülhet le a vállunkról. Minél jobban megértjük, hogy mi történik gyermekünkkel, annál tisztábban látunk és annál könnyebben is tudunk hozzáállni a fennálló helyzethez.

Természetesen előfordulhat olyan eset is, amikor valójában egy látszólagos „problémánál” teljesen normális jelenségről van szó, és ilyenkor elég néha 1-1 megerősítő konzultáció vagy egy kis parányi támogatás, ami után tisztábban látjuk, hogy miért küzd valamilyen fennakadással gyermekünk. És mivel jobb félni, mint megijedni, így ezeknek az esetleges „téves riasztásoknak” is nagy szerepük lehet a nagyobb problémák elkerülése véget.

 

Mikor forduljunk gyermekpszichiáterhez? Mik lehetnek az árulkodó jelek?


Az életben előfordulhatnak olyan esetek, amikor a gyermek problémáinak hatékony és tartós megoldásához elengedhetetlen egy gyermekpszichiáter bevonása a történetbe, ugyanis a pszichés vagy pszichiátriai megbetegedések diagnózisának felállítására kizárólag egy pszichiáter jogosult, és szintén ez a szakember lesz az, aki a szükséges kezeléseket, fejlesztéseket megtervezi, illetve levezeti.

 

gyermekpszichiáter Budapest szakmai segítség ha baj van
Egy picike kétely is gyötri? Ha úgy érzi, hogy segítségre van szükségük, számoljon velünk!


Abban az esetben, ha nem átmeneti dologról van szó, hanem sokkal inkább pszichiátriai kórképről, ahol esetlegesen komolyabb pszichopatológiai folyamatok is zajlanak, mindenképpen egy gyermekpszichiáter segítségét kell kérni.

A következő problémák gyanúja esetén ne késlekedjen felkeresni egy gyermekpszichiáter segítségét (a teljesség igénye nélkül):

 • Hiperaktív-figyelemzavar (ADHD)
 • Autizmus spektrumzavar vagy Asperger-szindróma
 • Depresszió
 • Szorongásos zavarok (pánik, fóbiák, extrém stressz, szeparációs szorongás stb.)
 • Kényszerbetegség
 • Különböző evészavarok (Anorexia, Bulimia), vagy alvászavarok
 • Tick, Tourett-szindróma

 

Ezen kívül vannak olyan esetek, amelyek akár tartósan is fent állhatnak és a mindennapi életvitelben komoly gondokat jelenthetnek:

 • Beszédfejlődés- mozgásfejlődés elmaradása
 • Szociális- kommunikációs készségek elmaradása
 • Szélsőséges magatartási problémák
 • Önértékelési vagy hangulatingadozási problémák
 • Ha úgy érezzük, hogy gyermekünk nem tud megküzdeni az életkorára jellemző általános kihívásokkal


étkezési zavarok, lelki problémák gyerekeknél - gyermekpszihiáter magánrendelés gyors megoldás
A különféle étkezési zavarok jelenléte nem játék! Figyeljen oda gyermekére és tegyen a mielőbbi egyensúly visszaállítása érdekében! Gyermekpszichiáter magánrendelés a legbiztosabb kezekben!

 

Mi fog történni a gyermekpszichiáter magánrendelés első alkalmával?


A gyermekpszichiáter magánrendelés minden esetben egy alapos kivizsgálással indul, azonban nem kell megijedni, hiszen ez első sorban anamnézis felvételből illetve egy szülői interjúból áll. Az első interjú során a szülők a gyermekkel kapcsolatos észrevételeket, panaszokat, kétségeket és nehézségeket nyugodt szívvel oszthatják meg az orvossal, így a jól irányított kérdések mentén, a szülőkkel szorosan együttműködve, az orvos feljegyzi a gyermek részletes anamnézisét – másszóval azt, hogy a várandósságtól kezdve egészen a jelen pillanatáig mit lehet tudni a gyermek viselkedéséről, fejlődéséről.

Az első interjú körülbelül egy órát vesz igénybe, ahol a gyermek is egészen nyugodtan bekapcsolódhat a találkozóba, sőt kifejezetten kérjük, hiszen ő is komfortosabban érezheti magát és sokkal gördülékenyebben zajlik a következő találkozás, ha másodjára már egy ismerős környezetbe csöppen vissza, illetve az első benyomás is döntő fontosságú lehet a továbbiakra nézve. Az, hogy a gyermeket is magunkkal hozzuk az első vizsgálatra, ez különösen lényeges szempont a kiskamasz-kamaszkorú fiataloknál, hiszen pont ebben a változó, esetenként pedig lázadó korszakban az első megismerkedés során fontos erősíteni a fiatalokban a bizalmai kapcsolatot. Bíztatjuk őket arra, hogy nyugodtan jelezzék, ha valamivel nem értenek egyet: ezzel pedig azt segítjük elő, hogy ne egy kényszerprogramnak érezzék a továbbiakban a foglalkozásokat, hanem sokkal inkább egy kellemes beszélgetésnek.

 

megbízható szakemberek az Arbor-nál: gyermekpszichiáter Budapest

Gyermekpszichiáter Budapest városában! Ha a lehető legjobb kezekben szeretné tudni gyermekét, akkor az Arbor Egészségfejlesztő központ Önt is a legnagyobb bizalommal várja!


Hogyan folytatódik a történet és hol ér véget?


A második alkalommal már ennél egy picit mélyre menőbb dolog zajlik, ugyanis egy szintén 60 perces időtartam keretén belül történik meg a gyermek részletes vizsgálata, mely során probléma orientált beszélgetés, vizsgálóval való játék, esetleg képek explorálása következik – tehát a gyermek életkorának megfelelő eszközökkel történik meg a lehetséges probléma minél alaposabb feltárása. Előfordulhat azonban, hogy egy harmadik vagy egy negyedik vizsgálati alkalom is szükségeltetik ahhoz, hogy végül minden elem a helyére kerüljön a puzzle táblán. Abban az esetben pedig, ha nem olyan komplikált, vagy kevésbé összetett a probléma, akkor előfordulhat, hogy nem lesz szükség további vizsgálati alkalmakra.

A vizsgálatokat követő úgynevezett lezáró alkalom során, a gyermekpszichiáter döntést hoz a további kezelési módok szükségességéről. Részletesen átbeszéli a szülőkkel, hogy mi okozza a problémát, a fennálló probléma mielőbbi megoldásához mik a további szükséges teendők, beleértve a pszichoterápiákat és fejlesztéseket, vagy az esetleges gyógyszeres terápiát, ezen kívül sor kerül a szülők felmerülő kérdéseinek átbeszélésére, illetve az elkészült szakvélemény átbeszélésére is.

A legtöbb gyermekpszichiátriai diagnózis utógondozást és hosszabb távú nyomon követést igényel: általános esetben fél évente-egy évente kontrollvizsgálaton szükségeltetik részt venni a választott pszichiáternél, kifejezett panasz esetében pedig természetes nem kell, és nem is szabad kivárni ezt az időtartamot. A későbbiekben is szintén a gyermekpszichiáter lesz az, aki kézben fogja tartani a gyermek terápiáját és rendszeresen kontrollálja majd annak menetét, tartja a kapcsolatot a többi terapeutával, fejlesztővel, ha pedig valami nem megfelelően halad, a szülővel közösen megbeszéli a további teendőket.

 

Ne hunyjunk szemet a problémák felett! Gyermekpszichiáter magánrendelés a legkiválóbb szakemberekkel!


Szakorvosaink szívvel-lélekkel azon dolgoznak, hogy az Ön gyermeke és családja számára a legkézenfekvőbb és leggyorsabb segítséget nyújtsák a lelki eredetű és pszichiátriai problémák esetén! Az Arbor Egészségfejlesztő Központban közös küldetésünk, hogy az adott probléma lelki-mentális folyamatainak mielőbbi feltárásával és orvosolásával, a gyermeke minél harmonikusabban és kiegyensúlyozottabban tudja élni mindennapjait!

 

ismerjük fel ideje korán a problémákat és forduljunk szakemberhez - gyermekpszichiáter magánrendelés

Éljék át együtt a legboldogabb pillanatokat, gondtalanul! Kiváló gyermekpszichiáter Budapest szívében!


Ha úgy érzi, hogy gyermekének segítségre van szüksége, vagy akár csak egy egészen apró vészcsengő is megszólalt Önben, ne őrlődjön otthon tovább és keressen minket bizalommal!