Menü
Visszahívás kérése

Mi az EMDR terápia?Az Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) magyarul szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozást jelent. Ez egy olyan új terápiás modalitás, amely traumatius események által kiváltott, és tartósan fennmaradó problémák kezelésére fejlesztettek ki az Egyesült Államokban. A módszer feltalálása egyébként azon a szép őszi délutánon született meg, amikor Dr. Francine Shapiro - az EMDR terápia felfedezője - egy festői kinézetű, ám igen gondterhes napon, egy fákkal ölelt parkban sétálgatva egyszer csak arra lett figyelmes, hogy igazán megnyugtató érzés járja át a szívét, ha a szemével elkezdi pásztázni a fákról lehullott falevelek mozgását. Ezen felbuzdulva, több év kutatás során kifejlesztette az EMDR terápia módszerét. Az EMDR terápia sikeressége ezután Magyarországot is elérte.

Traumatikus élmény lehet  olyan megrázó esemény, mint például egy közlekedési baleset vagy egy fegyveres támadás, szexuális zaklatás, vagy egy fontos személy elveszítése. Ám ennél jóval „hétköznapibb” esemény is, mint pl. az iskolai konfliktus, munkavégzéssel kapcsolatos élmények, kórházi kezeléshez kapcsolódó élmények, vagy még kisebb, ám a tudattalanunkban nyomot hagyó események, melyek a legváratlanabb pillanatban törtnek elő kifejezett szorongást okozva, sokszor anélkül, hogy tudatosulnának.

 

Poszttraumás stressz zavar (PTSD)

Ezeket a traumatikus élményeket (melyek egyénenként változó mértékű lelki sérülést okoznak) az ember gyakran nem tudja megfelelő mértékben feldolgozni, esetleg csak később mutatkozik meg káros hatásuk, illetve akár a poszttraumás stressz zavarnak nevez pszichiátria kórállapot képében is jelentkezhetnek.  Ilyen poszttraumás stressz zavar tünet lehet a néhány hónappal később jelentkező, ún. „flash-backek” vagy ijesztő képek bevillanása, illetve rémálmok. Szintén gyakori panasz gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt az ijedősség, ingerlékenység, alvászavar vagy egyfajta elkerülő magatartás, valamint következményes hangulatzavar kialakulása. Számos tudományos kutatás támasztja alá az EMDR terápia hatékonyságát.  Egyszeri trauma esetében (1. típusú PTSD), gyakran már néhány terápiás ülés is elegendő ahhoz, hogy a páciens visszatérhessen szokásos, mindennapi életéhez. Visszatérő vagy elhúzódó traumáknál ennél hosszabb terápiás folyamat indokolt.

 

Tudta? Egy nyomasztó trauma akár hét évtizedig is képes memóriánkban élénken élni. Felejtse el a kínzó rémálmokat, és engedje meg, hogy mielőbb segítsünk!

Hogyan zajlik egy EMDR terápiás ülés?

Elsőre semmi különösnek látszó dolog nem történik: az EMDR terapeuta és páciense, kényelmes fotelekben ülnek egymással szemben, majd időnként néhány mondat töri meg a csendet. A terapeuta közben szép lassan felemeli az ujját, és arra kéri a pácienst, hogy miközben beszélgetnek, mindkét szemével kövesse az ujja mozgását – csupán ennyit lát egy kívülálló, de ez azért jóval összetettebb dolog. Ami viszont ezután következik az annál sokkal meghökkentőbb: a páciens az EMDR terápia végén, a szobából kilépve mély megnyugvást él át.

Első ízben az EMDR terapeuta megkéri a pácienst, hogy idézze fel a számára traumatikus élményt minél részletesebben (képek, hangok, szagok, gondolatok, érzések, testi érzetek). Ezután veszi kezdetét a feldolgozási folyamat, mely több ülésen keresztül tart. A kliens a traumatikus eseményre való visszaemlékezéssel egy időben kétoldali (bilaterális) elterelő ingereket kap. Ezek az ingerek lehetnek vizuális, kétoldali szemmozgásokat kiváltó ingerek, vagy felváltva mindkét fülbe adott auditív ingerek, illetve taktilis, kézre, lábra vagy más testrészre adott érintéses stimulációk. Az élmény felidézése és a bilaterális stimuláció kombinációja több gondolatot és képet, illetve akár érzelmek és testi érzeteket aktivál az agyban. Egy-egy elterelő ingerlési sorozatot követően a terapeuta megkérdezi a klienstől, hogy mi az, ami éppen megjelent, felszínre került belső folyamataiban. A stimuláció egészen addig folytatódik, míg a traumatikus élményre való visszaemlékezés már nem jelent megterhelést.  Ekkor az erős érzelmi töltését vesztett emlék újraintegrálódik a személyes élettörténetbe, a traumát elszenvedett személy megnyugvást, gyakran megkönnyebbülést él át. A terápiás munka utolsó fázisában előfordulhatnak erőteljes érzelmi reakciók, melyek többnyire átmeneti jellegűek, és maguktól elmúlnak. Ha ez nem következne be, akkor a következő terápiás ülésen ezekkel érzésekkel folytatható a terápiás munka.

 

EMDR terapeuta szakembereink nem csak a szakmájukban kiválóak, de a Magyar EMDR Egyesület aktív tagjai is! Az EMDR terápia ára az alábbi linkre kattintva érthető el


Önnek is nehezére esik beszélni az élete során történt kisebb-nagyobb traumákról?

Nálunk teljes biztonságban érezheti magát! Számoljon le a kiemelkedően nehéz pillanatokkal és feldolgozatlan traumákkal a legkiválóbb EMDR terapeuta szakemberek segítségével!

Az EMDR terapeuta cím megszerzéséhez igen rögös út vezet. Az EMDR képzés elsajátítása itthon csak második módszerként lehetséges, nagyon alapos speciális szakmai felkészültséget igényel és viszonylag még új módszernek számít Magyarországon: pontosan ezért nehéz néha megfelelő EMDR terapeutát találni. A Magyar EMDR Egyesület szakmai közösség tagjai szívvel-lélekkel azon munkálkodnak, hogy a módszert a lehető legjobb színvonalon biztosítsák hazánkban, így az EMDR terapeuta cím megszerzésére kizárólag olyan terápiás gyakorlattal rendelkező pszichológusok, pszichiáterek, gyermek-és ifjúságpszichiáterek és pszichoterapeuták jogosultak, akik elvégezték a Magyar EMDR Egyesület által kínált EMDR képzés minden lépcsőjét.

Az Arbor Egészségfejlesztő Központban olyan kiváló EMDR terapeuta szakemberek segítségével számolhat le nem csak az egyszeri traumákkal, de a hosszabb ideig fennálló traumatizáló helyzetekkel is, akik az EMDR képzés sikeres elsajátításával, szorgosan segítenek abban, hogy az emlékezetünkbe befagyott szörnyű emlékeket, bevillanásokat és vérfagyasztó rémálmokat, vagy bizonytalan hátterű szorongásokat többé már ne jelen idejű fenyegetettségként éljük át!

Ha belátjuk, hogy önerőnkből már képtelenek vagyunk túllépni a fájó emlékként gyötrő eseményeken és realizáljuk, hogy bizony segítségre van szükségünk, a trauma súlyosságától függetlenül, nagyon szép eredményeket lehet elérni. Az idejében megkezdett EMDR terápia segítségével pedig a jelenlegi életünkre ránehezedő emlékek helyére, az új, pozitív történéseknek teret engedhetünk, és végre fellélegezhetünk.

Az EMDR terápiával kapcsolatos bármilyen kérdésért vagy további segítségért keresse az Arbor Egészségfejlesztő Központ szakembereit bizalommal! Érdeklődni vagy jelentkezni a központi elérhetőségeken keresztül lehet: írjon nekünk üzenetet az alábbi e-mail címre: info@arborek.hu vagy emelje fel a kagylót és tárcsázza a +36 30 447 7073-as telefonszámot. Az EMDR terápia ára az ülések számának és a felszínre hozandó traumák súlyosságának függvényében változhat! Az EMDR terápia ára az alábbi linkre kattintva érthető el.

 

A rémes és borzasztó emlékek tartozzanak a múltjához, és ne a jelenéhez! Az EMDR terápia segítségével könnyíthetünk az Ön életén is akár már az első ülés alkalmával!

Az alábbi linkekre kattintva további tudományos kutatásokat talál az EMDR módszerével kapcsolatosan:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29695993
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29659106
https://emdria.site-ym.com/?page=emdr_therapy