Menü

Mi az EMDR terápia?

Az Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) magyarul szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozást jelent. Ez egy olyan új terápiás modalitás, amely traumatius események által kiváltott, és tartósan fennmaradó problémák kezelésére fejlesztettek ki az Egyesült Államokban. Traumatikus élmény lehet  olyan megrázó esemény, mint például egy közlekedési baleset vagy egy fegyveres támadás, szexuális zaklatás,  de ennél jóval „hétköznapibb” esemény is, mint pl. az iskolai bántalmazás, munkavégzéssel kapcsolatos élmények, kórházi kezeléshez kapcsolódó élmények, vagy egy fontos személy bármilyen formában való elveszítése
Poszttraumás stressz zavar (PTSD)
Ezeket a traumatikus élményeket (melyek egyénenként változó mértékű lelki sérülést okoznak) az ember gyakran nem tudja megfelelő mértékben feldolgozni, esetleg csak később mutatkozik meg káros hatásuk, melyet poszttraumás stressz zavarnak nevez a pszichiátria.  Ilyen késői tünetek lehet a néhány hónappal később jelentkező, ún. „flash-backek” vagy ijesztő képek bevillanása, illetve rémálmok. Szintén gyakori panasz gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt az ijedősség, ingerlékenység, alvászavar vagy egyfajta elkerülő magatartás, valamint következményes hangulatzavar kialakulása. Számos tudományos kutatás támasztja alá az EMDR hatékonyságát.  Egyszeri trauma esetében (1. típusú PTSD), gyakran már néhány terápiás ülés is elegendő ahhoz, hogy a páciens visszatérhessen szokásos, mindennapi életéhez. Visszatérő vagy elhúzódó traumáknál ennél hosszabb terápiás folyamat indokolt.

Hogyan zajlik egy EMDR terápiás ülés?

Első ízben a terapeuta megkéri a pácienst, hogy idézze fel a számára traumatikus élményt minél részletesebben (képek, hangok, szagok, gondolatok, érzések, testi érzetek). Ezt követi a feldolgozási folyamat. Ezután veszi kezdetét a feldolgozási folyamat, mely több ülésen keresztül tart.  A kliens a traumatikus eseményre való visszaemlékezéssel egy időben kétoldali (bilaterális) elterelő ingereket kap. Ezek az ingerek lehetnek vizuális, kétoldali szemmozgásokat kiváltó ingerek, vagy felváltva mindkét fülbe adott auditív ingerek, illetve taktilis, kézre, lábra vagy más restrészre adott érintéses stimulációk. Az élmény felidézése és a bilaterális stimuláció kombinációja több gondolatot és képet, illetve akár érzelmek és testi érzeteket aktivál az agyban. Egy-egy elterelő ingerlési sorozatot követően a terapeuta megkérdezi a klienstől, hogy mi az, ami éppen megjelent, felszínre került belső folyamataiban. A stimuláció egészen addig folytatódik, míg a traumatikus élményre való visszaemlékezés már nem jelent megterhelést.  Ekkor az erős érzelmi töltését vesztett emlék újraintegrálódik a személyes élettörténetbe, a traumát elszenvedett személy megnyugvást, gyakran megkönnyebbülést él át. A terápiás munka utolsó fázisában előfordulhatnak erőteljes érzelmi reakciók, melyek többnyire átmeneti jellegűek, és maguktól elmúlnak. Ha ez nem következne be, akkor a következő terápiás ülésen ezekkel érzésekkel folytatható a terápiás munka.

 

<Vissza

Az alábbi linkekre kattintva további tudományos kutatásokat talál az EMDR módszerével kapcsolatosan:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29695993
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29659106
https://emdria.site-ym.com/?page=emdr_therapy