Menü
Visszahívás kérése

Párterápia és családterápia

 

Herber és Iréne Goldenberg szerint, típustól függetlenül, minden család létrehoz, és valamilyen szellemben felnevel új tagokat, - és formálja annak alapító tagjait- és bár végül biztosítja az egyének kellő autonómiáját, s nem várja el, hogy közös háztartásban maradjanak; a családhoz tartozás mégis egy egész életen át érintetlen marad. 

 

Egy jól működő család minden, a gyermekek növekedése által indukált családi „életcikluson” keresztül kiegyensúlyozza a családi egység, mint rendszer szükségleteit, védi az egyének érdekeit, ugyanakkor nem korlátozza autonómiájuk. Egy ilyen család a megtartó szeretet mellett hierarchiára, alrendszerekre (szülői, testvéri stb.), szabályokra és keretekre épül, hogy mint minden nagyobb társadalmi rendszer harmonikusan működhessen. 

 

Mikor lehet szükség pár-, ill. családterápiára?


A családban kialakult alrendszerek észrevétlenül is összecsúszhatnak, koalíció alakulhat ki egy-egy családtag kihagyásával, előfordulhat, hogy a család nem tud megfelelő rugalmassággal reagálni az életciklusok váltásánál, - s a korábban boldog egységben működő család találja magát problémákkal szemben-, illetve számos más olyan nehézség állhat elő, mely a családi, ez által az egyének harmóniáját megbontja. 

 

A párterápia és/vagy családterápia mint módszer


A pár – és/vagy családterápia egy olyan módszer, mely a rendszerszemléletet helyezi középpontba, miszerint az alapító pár és a család olyan rendszernek tekinthető, melynek tagjai kölcsönösen hatnak egymásra, befolyásolják egymás gondolkodását, érzését, viselkedését. Így egy nehézség felmerülése során is mindenki érintett. 

 

Például a gyermek beilleszkedési nehézségei ugyanúgy hatnak a szülőkre, mint a szülők konfliktusos kapcsolata a gyermekükre. A módszer hatékonysága abban rejlik, hogy a rendszer minden tagjának bevonásával szeretné megoldani a felmerülő problémákat. Előfordul olykor az is, hogy csak bizonyos tagokkal (pl. szülőpár) folytatott konzultációkra van szükség. A családterápia során a közös munka kereteit és módját mindig együtt határozzuk meg. Az ülések során általában két szakember vesz részt, akik a családdal vagy párral közösen gondolkozva segítenek a lehetséges megoldások feltérképezésében, megküzdési stratégiák kialakításában. A találkozások időtartama általában 90 perc és két-háromheti rendszerességgel történnek.

 

A következő esetekben forduljon hozzánk bizalommal:Családterápia párterápia közös munka

   -    párkapcsolati problémák (viták, szorongás)

   -    konfliktusos családi légkör

   -    véleménykülönbségek a gyermeknevelés terén

   -    családi veszteség, melyet nem tudnak feldolgozni (költözés, válás, haláleset)

   -    krízishelyzet

   -    szülő-gyermek konfliktusok

   -    pszichés tünet a gyermeknél

   -    kommunikációs nehézségek

   -    érzelemszabályozási zavarok

 

Amennyiben Ön úgy érzi, hogy párkapcsolati, vagy családi nehézségei adódtak, melyekre szeretne szakemberektől tanácsot, segítséget kapni, keresse bátran kollégáinkat: Baksa Noémit, Halász Esztert, vagy Tamás Rékát. 

Bemutatkozásaikat elérhetőségeiket megtalálják a Rólunk menüpont alatt.