Menü
Visszahívás kérése

Tippek a szorongás ellen

2020. január 27
1419
ha a szorongás tünete rosszabbodnak akkor érdemes szakember segítségét kérni leküzdésükre

A szorongás, míg elődeinknél életeket mentett, addig manapság már a 21. századi ember egyik legnagyobb népbetegségévé vált. Amellett, hogy nagyon kellemetlen tünetekkel társulhat, ha kicsúszik a kezünkből a gyeplő, olykor extrém mértékig szárnyalhat képzeletünk szüleménye: ilyenkor érdemes elgondolkozni mielőbbi kezelésén.

 

De mégis, miért szorongunk még mindig?


A szorongás életünk kisebb-nagyobb velejárója: már az ősemberek is hamar megtapasztalták ennek érzését és tudták, hogy egy nagyobb állat vagy fenyegető veszély elől bizony már fejvesztve érdemes menekülniük: pusztán ez a képességük tette azt lehetővé, hogy minél tovább életben maradhassanak. Habár szerencsére ma már aligha kell ilyesfajta problémákkal megküzdenünk, azonban az örökös rohanó élet, a munkahely, az iskola, a gyereknevelés, a folytonos aggodalom és kétségek igencsak megkeseríthetik életünket, és a szorongás megszüntetése egyik alapvető prioritásunkká válhat.

A szorongás tünetei nagyon változatos formában jelentkezhetnek. Egy egészséges mértékű szorongás a testi és lelki épségünk érdekében jelentős szerepet tölt be, és valamilyen mértékben mindenki szorong: már egy pár napos újszülött is képes átélni a szorongás érzését, ha számára a mindent jelentő édesanyját akárcsak egy pillanatra szem elől téveszti, amin nincs is mit nagyon csodálkozni, hiszen életbe lépnek az alapvető túlélő ösztönei. Gyermekként szorongunk az iskolapadban, amikor a tanító néni a naplót lapozgatja, hogy ki fog aznap felelni, tinédzserként kétségek között vergődünk azon, hogy vajon elég jók vagyunk-e, felnőttként pedig aggódunk azon, hogy beért-e gyermekünk az iskolába a legnagyobb hózivatarban, vagy kétségekkel tölt el az, hogy mi vár ránk a jövőben, ha megszűnik az állásunk. A szorongás tehát egészséges esetben pusztán megfontoltság, körültekintés és óvatosság formájában mutatkozik meg. A gond akkor kezdődik, ha a mindennapi félelem érzetünk már extrém méreteket ölt, és a testi tünetek mellett, egyéb lelki problémákkal is párosul.

 

Mit tehetek azért, hogy enyhüljön a szorongásom? A szorongás kezelése egy pár bátorító szóban, avagy bevált tippek szorongás ellen


Nem árt különbséget tenni aközött, hogy a szorongásainkat ténylegesen valódi fenyegetésként éljük át minden alkalommal, vagy egész egyszerűen még belefér egy egészséges határba, és a szorongás tünetei hamar átvészelhetőek, vagy mi magunk is képesek vagyunk úrrá lenni rajta. Ezt könnyedén segíthet eldönteni egy megfelelő szakember, vagy ha kellő önismerettel rendelkezünk, akár mi magunk is fel tudjuk mérni.

 

szabaduljon fel a szorongás tünetei alól

Engedje el félelmeit! Bátran jelentkezzen be hozzánk, hogy azonnal segíthessünk! Szorongás kezelése az Arbor Egészségfejlesztő központban!


A szorongás kezelése vagy szorongás leküzdése a legszerencsésebb esetben mindig azzal indul, ha az egyén önmagán is felismeri a jellegzetes tüneteket, tehát felismeri, és legfőképpen beismeri, hogy ez így nem mehet tovább, ezzel együtt pedig már fel is léphet a gyógyuláshoz vezető lépcső első fokára. A szorongás leküzdése elsőre nagy falatnak ígérkezik, azonban ha kitartók vagyunk, előbb-vagy utóbb, de pozitív változást érzékelhetünk. A szorongás tünetei ellen mi magunk is sokat tehetünk, ha betartunk egy-két alapvető tippet, azonban gyökeres változás általában csak teljes szemléletmód váltással érhető el sikeresen.

A szorongás ellen nagyon sokat segíthetnek a különböző meditációs gyakorlatok. Egy halk zene, egy visszafogott megvilágítás és pár pozitív megerősítő mondat mantrázása azonnal egy kellemesebb állapotba repíthet minket. Ha egy kicsit ügyetlennek érezzük magunkat a meditáláshoz, és a saját magunk bíztatása helyett jobban kedveljük, ha egy szakember által vezényelt helyen vagyunk, érdemes lehet kipróbálni például az autogén tréning relaxációt, amely elsajátításával néhány perc alatt megnyugvást érhetünk el, ha rendszeresen gyakoroljuk.

A szorongás leküzdése érdekében rengeteget segíthet az aktív, sportos életmód, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, illetve a szorongás egyik legnagyobb táplálójának (koffein, nikotin, alkohol) mérséklése. A szorongás megszüntetése ellen sokat segíthet az is, ha számunkra biztonságos és komfortos környezet alakítunk ki magunknak: nyugodtan játszunk a színekkel, fessük a falakat vidámabbra otthon, próbáljunk minél több napfényt és szabad levegőt beengedi lakásunkba, jutalmazzuk meg magunkat néha olyan dolgokkal, amelyektől biztosan jobb kedvre derülünk.

A szorongás tünetei nem csak akkor rosszabbodhatnak, ha bal lábbal keltünk reggel, de akkor is, ha nem aludtunk eleget: próbáljunk meg legalább 7-8 órát aludni, éjszakára húzzuk ki az elektromos kütyüket, teremtsünk nyugodt légkört a pihentető alváshoz.

Ne tartsuk magunkban! Az egyik legrosszabb, amit tehetünk, az az, ha magunkban őrlődünk. Sokat levehet a vállunkról, és segíthet a szorongás ellen, ha megosztjuk problémánk legnagyobb bizalmasainkkal, és ki tudjuk magunkból beszélni a minket frusztráló dolgokat. Tegyük fel néha magunknak a nagy kérdést is: valós-e a félelmem, mitől is félek tulajdonképpen? Ha kellő önismerettel rendelkezünk, a válasz nyitjára hamar rájöhetünk mi magunk is, de bátran fordulhatunk szakemberhez is.

 

Ne halogassa tovább, nyisson egy új ajtót a gondtalanabb élet felé!


Ha a szorongás megszüntetése a fontossági sorrendünkben valahol az utolsó helyek egyikén foglal helyet, akkor az esetleges kellemetlen testi tünetek mellett (szapora szívverés, remegés, szédülés stb.), nem csak alvászavart okozhat, de ingerlékenységet, kimerültséget, koncentráció zavart és hangulatingadozást is. Súlyosabb esetben pedig különféle más egyéb lelki problémákkal társulhat, akárcsak a depresszió, vagy pánik betegség, vagy végső soron állandósult, azaz generalizált szorongással találhatjuk magunkat szembe.

 

szorongás kezelése és megszüntetése

Ha már egyedül nem tudunk megküzdeni állandó félelmeinkkel, és tele van a hócipőnk azzal, hogy a legkisebb negatív ingerre is heves szorongással reagálunk, tárt karokkal várjuk az Arbor Egészségfejlesztő központban, a mielőbbi szorongás megszüntetése érdekében!


Fontos megemlíteni, hogy a szorongás érzése teljes mértékben soha nem fog elmúlni, hiszen egészséges mértékben fontos szerepet tölt be, így tehát ne várjuk azt, hogy majd a vállunkat megvonva, belenevetünk főnökünk arcába miközben az állásunk megszűntetéséről tájékoztat minket: ezek az alapvető, enyhének tekinthető aggodalmaskodások mindig jelen lesznek, azonban már nem egy fekete fátyolfelhőként fogják beárnyékolni életünket, hanem csak előrevisznek bennünket az akadályok minél előbbi megugrásához.

 

Ha úgy érzi, hogy már nagy a baj, ne vívjon egyedül szélmalomharcot!


A szorongás kezelése nem játék, így semmiféleképpen ne vegyünk félvállról! Ha azt vesszük észre, hogy a jól bevált praktikák hosszasabb próbálkozás után sem akarnak működni, ha úgy gondoljuk, hogy egyedül képtelenek vagyunk szembenézni démonjainkkal és az időnk és energiánk nagy részét sokkal inkább arra fordítjuk, hogy kergessük őket, mintsem megbarátkozzunk velük, ne késlekedjen felvenni velünk a kapcsolatot! Az Arbor Egészségfejlesztő Központban több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakembereink azonnali és gyors segítséggel veszik le Önről a terhet, és minél előbb segítenek megmutatni, hogy a szorongáson túl milyen csodákat nem vettünk eddig észre az életben. A szorongás leküzdése többé nem egy elérhetetlen álom, ha veszi a bátorságot és bejelentkezik hozzánk!

címkék:
Témák
Címkék