Menü
Visszahívás kérése

Párterápia

2019. június 11
1262
Párterápia kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolathoz

Napjainkban egyik leggyakoribb „betegsége” a megfelelő kommunikáció hiánya. A folyamatos bizalmas kommunikáció egy kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolat alapja kell, hogy legyen. E nélkül megjelennek az olyan reakciók, mint a másik hibáztatása, melyek könnyű megoldásnak tűnhetnek, de csak további feszültséghez vezet.

 

Nem a szakítás/válás a végső megoldás! Ne várjon addig, amíg teljesen ki nem hűl a kapcsolata!


Ha egy kapcsolat megfeneklik, általában az első megoldási stratégiánk, hogy rohanunk a barátok, rokonok, ismerősök segítő szándékú karjaiba és a történet minél pontosabb lefestésével várjuk a jobbnál-jobb tanácsokat, együttérzést, és legfőképpen a válaszokat és a megoldást a párkapcsolati problémáinkra. Ha támogató barátok vesznek minket körül, az valóban hasznos dolog tud lenni, azonban ne felejtsük el, hogy az igazi és gyors okfeltárást csakis egy erre szakosodott párterapeuta fogja nekünk elhozni.

Ha két ember már nem tudja a kapcsolatában felmerülő problémákat, nézeteltéréseket közös erővel megoldani, akkor érdemes segítségét kérni, hiszen egy szakember külső szemlélőként, a megfelelő szaktudással felvértezve nincs érzelmileg bevonódva a problémás helyzetbe, teljesen függetlenül és objektíven tud a párok problémájára rálátni: még olyan dolgokra is, amit a felek a kapcsolat belsejéből kitekingetve sem vennének észre.

Sok pár ott követi el az első hibát, hogy már csak akkor keresi fel egy szakember segítségét, amikor már beállt a katasztrófahelyzet. Ezekben az utolsó pillanatos megoldásokban pedig már oly mértékűvé rúghat a kapcsolati stressz, a szorongás és a sérelmek felhalmozódása, hogy mindkét fél tartósan, akár napi szinten szenvedhet, és így csak tovább romolhat az amúgy sem megnyugtató helyzet.

 

Milyen esetekben érdemes a párterapeuta székében helyet foglalni?


Kisebb-nagyobb viták bárhol előfordulhatnak: érző, gondolkodó, önálló személyiséggel rendelkező lények vagyunk, így nem meglepő, ha olykor akadnak olyan dolgok, amikben bizony nem értünk egyet. Ez teljesen rendjén van addig a pontig, amíg kapcsolatunkat nem kezdik el folyamatos konfliktusok, elviselhetetlenné fajuló szorongás, tartós némaság és olyan kibékíthetetlen viszályok tarkítani, melyek miatt már tarthatatlan állapotig fajulhat a dolog és úgy érezhetjük, hogy mi is rövidesen a kihűlt kapcsolatok táborát erősíthetjük: ilyenkor már indokolttá válik egy párterapeuta felkeresése.

Nem ritka eset az sem, hogy olyan mérföldkövekhez érkeznek el a párok, akárcsak az összeköltözés, elköteleződés, házasság, családalapítás, esetleg új jövevény érkezik a családba, vagy pont, hogy elhagyja a családi fészket, mellyel a pár újra ketten marad, így az új szerepek megszokása szintén melegágya lehet a konfliktusoknak.  Ezek az időszakok és életszakasz váltások, mindenki és minden párkapcsolat életében ún. normatív krízisnek számítanak. Normatív, mert törvényszerűen bekövetkeznek, és bizony krízist jelentenek, mert a korában beállt egyensúly valamilyen külső (családon kívüli) vagy belső (az egyes családtag, vagy családtagok lelki állapotában) változás miatt megbillen, felborul.  A normatív krízisek átvészelése egyén és családi szinten is nagy különbséget mutathatnak. Egyes családok az adott krízist könnyebben, mások nehezebben élik meg. Amennyiben egy ilyen életkori helyzettel párkapcsolati szinten nem boldogulunk, nem érdemes sokáig várni, érdemes szakemberhez fordulni.

Ha nyugalom lengi körül a párt, elkezdik figyelni és meghallgatni a másik fél igényeit, illetve sikerül szinkronba hozni a két ember kommunikációját, akkor a kapcsolati stressz csökkeni fog és kapcsolatuk is szépen lassan javuló tendenciát mutat majd.

 

párterápia megoldás a kapcsolati problémákra
Ne dugja a fejét a homokba, hanem a végletek helyett gondolkodjon sokkal inkább a megoldásokban!

 

Mi az a párterápia és hogyan kell elképzelni a menetét?


A párterápia egy olyan pszichológiai tanácsadási forma, melynek célja megkeresni és megoldani a párkapcsolatban fennálló problémákat. Ez egy segítő folyamat, mely során a párok segítséget kapnak, hogy őszintén tisztázzák az érzéseiket és ez által javítsák a kettejük közötti kommunikációt. A párterápia során a terapeuta olyan célzott kérdéseket tesz fel, melyek hozzájárulnak a probléma forrásának megtalálásához és annak megoldásához. A párterápia olyan esetekben is hatalmas segítség lehet, mikor a párok, ha akarnák sem tudnák egymással megosztani gondjaikat, mert nincsenek meg a megfelelő kifejezéseik, eszközeik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a foglalkozások keretében a felek nyíltan mernek beszélni érzéseikről, és olyan dolgokat is meg tudnak fogalmazni a terapeuta jelenlétében, amelyre eddig otthon, a négy fal között nem derült fény. Ha a párok hozzászoknak a terápiák során jelenlévő biztonságos légkörhöz, meg fogják tanulni, hogyan tudják ezt majd otthon is megteremteni.

A párterápiás foglalkozásokon a pár mindkét tagja egyszerre vesz részt, egy vagy két pszichológus közreműködésével, akik a párral együtt gondolkodva segítenek feltárni a háttérben meghúzódó okokat és felderíteni a lehető leghatékonyabb megoldásokat. Két pszichológus együttes jelenléte segíti azt, hogy a foglalkozások során az objektív szemlélet megmaradhasson. A párterápia során a közös munka kereteit és módját mindig közösen határozzák meg. A szakértők bevonásával számos olyan hatásos módszerrel tudunk segíteni a párokon, amellyel egyrészt sokkal gyorsabb eredményt lehet elérni, másrészt pedig a problémák mögött húzódó okokat gördülékenyebben fel lehet tárni, így a párok jó eséllyel nem fogják feladni a küzdelmet már félúton.

Az ülések időtartama általában 90 percet vesznek igénybe és két-háromheti rendszerességgel történnek. Hogy miért van szükség ezekre a két-háromhetes „szünetekre”? A foglalkozások során kivesézett dolgokat érdemes ülepedni hagyni, hogy a köztes időben, a korábbi foglalkozásokon elhangzottak meg tudjanak érni a felekben, és további gondolatok és érzések tudjanak a párokban megfogalmazódni. A foglalkozások közötti szünetekben sem leszünk „magunkra hagyva” és ugyanolyan hasznosak lesznek számunkra, hiszen a terápia során kiadott közös gyakorlatok, otthoni „házi feladatok” segíteni fognak abban, hogy a saját bőrünkön tapasztalhassuk meg a pozitív változásokat és a munkánk gyümölcsét, melyeket a következő terápián rendszerint átbeszélünk.

A párterápia szükséges időtartamát nem lehet előre megállapítani, hiszen mindig az adott körülmények súlyosságától függ. Ha egy krízishelyzet átvészelése miatt fordulunk szakemberhez, akkor elégséges lehet egy rövidebb idejű, néhány alkalomnyi terápia is, azonban, ha annyira elmérgesedett a viszony két ember között, hogy a válás is felmerülhet, akkor azonban több időre lehet szükség.

 

párterápia szakember segítségével
Mentse meg kapcsolatát a párterápia segítségével!


Mikor segít a párterápia?


Párterápiába csak akkor érdemes belekezdeni, ha a kapcsolatban lévő mindkét fél egyformán úgy gondolja, hogy hajlandóak erőfeszítéseket tenni a kapcsolatuk megjavítására, elkötelezettek a problémák megértésére, kapcsolatuk jobbá tétele iránt.  Ez elengedhetetlen része a párterápia eredményességének.

A párterápia során olyan nyugodt légkörben érezhetik magukat az érintett felek, megtanulhatják a valós érzelmeink kifejezésének képességét, ezáltal a másik fél is jobban átlátja, megérti és elfogadja a felmerülő problémáinkat, lassan, de biztosan elkezd majd gyarapodni a két pár közötti érzelmi biztonság, mely egy szép lassan kinyíló ajtóként funkcionál majd a további fejlődéshez.

A párterápia sok esetben segítség lehet a párok számára. A párterápia javasolt lehet ha:

•    hosszabb ideje megoldatlan problémával küzdenek,
•    nincs Önök között megfelelő kommunikáció,
•    Egyedül érzik magukat a kapcsolatotokban,
•    meggyengült a bizalom Önök között,
•    féltékenység, vagy hűtlenség áll fent,
•    értékrendbeli különbség esetén.

 

Továbbá:

Ha nem hoztak kellő megoldást a tarsolyunkban lévő konfliktuskezelési technikák, ha úgy érezzik, hogy szakértői beavatkozásra van szükségünk az előrejutáshoz, ha a végletek helyett, sokkal inkább a megoldásokban gondolkoznak, és nem kívánnak tovább szemet hunyni párkapcsolati nehézségeik felett.

A párterápia segítségével olyan kapcsolatokat menthetünk meg, melyek nélküle meglehet, hogy véget értek volna!

 

Amennyiben úgy érzi párkapcsolata nem arra halad amerre Ön szeretné, keresse bátran kollegáinkat és kérjenek időpontot az első ülésre a +36 30 676 3321-es telefonszámon vagy az info@arborek.hu-n

címkék:
Témák
Címkék