Menü
Visszahívás kérése

Milyen esetekben érdemes kikérni egy gyermekpszichológus véleményét?

2019. augusztus 09
994
Lépjünk időben, gyermekpszichológus budapest

Nem ritka, hogy olyan helyzetbe kerülünk, amikor elkezdünk azon vívódni, hogy minden rendben van-e gyermekünkkel, illetve fejtörést okoz számunkra, hogy egy adott probléma vajon mennyire számít komolynak. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy szükség van-e külső segítségre, a szakemberhez fordulni már akkor is jó ötlet, ha csak abban nyugtat meg minket, hogy jelenleg feleslegesen aggódunk.

 

Kerülgetni, mint macska a forró kását? Komolyabb gond is származhat belőle!


Sokan már viszonylag korán felismerik, hogy gyermeküknek bizony jó lenne egy szakember látóterébe kerülnie, de mégsem mernek a tettek mezejére lépni, mert még mindig él bennük az a tévhit, hogy kínos a gyermeket pszichológushoz vinni. Pedig a lelki egészség legalább olyan fontos, mint a testi egészség, így ha úgy ítéljük meg, hogy gyermekünknek pszichológusra lenne szüksége, ne ódzkodjunk segítséget kérni!

Tudjuk azonban, hogy sokszor igen nagy próbatételt jelent eldönteni, hogy hol kezdődik a segítségkérés, vagy mi az a lélektani határ, amire még azt mondjuk, hogy mi is meg tudjuk oldani. Mivel sok gyermek szorong, hajlamosak vagyunk eltekinteni a problémától, főleg, akkor, ha a családban más szorongó ember is van már. Természetesen vannak azonban egyértelmű, esetek, amikor nem nehéz ezt a döntést meghozni.  Az olyan krízishelyzetek, mint a szülők válása, egy közelálló rokon elvesztése vagy egy testvér érkezése, fenekestül felforgathatják gyermekünk eddig nyugvó érzelmi állapotát és fokozott odafigyelést igényelnek.

Ezek az élethelyzetek sokszor maguktól is rendeződhetnek, de ha úgy érezzük, hogy az adott folyamat, vagy krízis valamiért mégis megrekedt, és a helyzet ahelyett, hogy javulna, még esetleg rosszabbodik is, ne várjunk tovább a segítségkéréssel! Egy gyermekpszichológus tud segíteni abban, hogy minden darab újra a régi helyére kerüljön, ugyanis sokszor még a család legjobb szándékú támogatásával sem mindig képes a gyermek önállóan megküzdeni a feje felé tornyosuló legsötétebb felhőkkel.

 

Mik lehetnek az árulkodó tünetek a különböző életszakaszokban?


Minél kisebb egy gyermek, annál nehezebben tudja érzelmeit pusztán szavakkal lekommunikálni felénk: egy totyogónál például ez halmozottan igaz, hiszen a legkisebb babák még csak beszélni sem tudnak. Náluk például a szülő teljes mértékben csak a non-verbális kommunikációra és a csöppség sajátos jelzéseire, „nyelvezetére” hagyatkozhat, de sokszor még ezek sem elegendőek önmagukban az objektív kép kialakítására.

Egészségfejlesztő központunkban, egészen korai gyermekkorban, már kb. 18 hónapos kortól meg tudjuk kezdeni a közös munkát. Ebben az életkorban, illetve kisded korban általában regulációs zavarok (evés, alvás), de akár a mozgásfejlődés is minőségi vagy mennyiségi elmaradása, (féloldalas kúszás stb.) is jelezheti a problémát. Jelen életszakaszban természetesen a pszichológus még csak a szülővel dolgozik együtt, és ezen keresztül "gyógyítja" a gyermeket. Sőt, mi több, legújabb szolgáltatásunknak köszönhetően a kismamák már a szülés előtt, perinatális tanácsadás keretében, segítséget kaphatnak lelki elakadásaik, bizonytalanságaik leküzdéséhez, hogy gyermeküket, már ezek nélkül a gátlások nélkül fogadhassák, megelőzve ezzel esetleges koragyermekkori nehézségeket.

Ugorjunk ismét az időben: óvódás korban előfordulhat, hogy a gyermek beszédfejlődése elmarad az életkori átlaghoz képest, vagy esetleg nem hajlandó megszólalni az otthonán kívül (mutizmus), ami a szülőt érthető módon óriási kétségbeeséssel töltheti el. Az első közösségbe kerüléssel jelentkezhetnek társas viselkedési problémák (szociális ügyetlenség), magatartási problémák (indulatkezelési) vagy mozgásfejlődési elmaradást is jelezhetnek a gyermek gondozói. Ebben az életkorban már nem csak a szülőkkel dolgoznak a szakértők, a gyermek szerves részese a terápiának, ekkor még leginkább játékterápia, meseterápia vagy viselkedésterápia formájában.

 

gyermekpszichológus budapest az étkezési zavar figyelmesztető jel lehet!

A különböző lelki zavarok, köztük az étkezési zavar, nem játék! Figyeljen oda gyermekére! Gyermekpszichológus Budapest városában? A legjobb helyen jár! Gyermekpszichológus árak ide kattintva érhetőek el.

 

Az iskoláskorú gyermekek sem tudják mindig egyértelmű jelezni, ha valamilyen diszkomfort érzetük adódik, köszönhetően annak is, hogy sokszor ők maguk sem értik, hogy honnan ered a rossz érzésük. Az előbbi logika alapján tovább haladva, itt elég széles skálán mozognak a lehetséges nehézségek a magatartási problémáktól kezdve egészen a visszahúzódó, teljesítmény, vagy szociális szorongó gyermekig, akiknél kifejezetten gyakori a főként reggel jelentkező hasfájás, hasmenés, hányinger, akár hányás is. Kisiskolás korban előfordulhatnak még táplálkozási- alvási – vagy vizeletszabályozási zavarok is, amelyeknek azonban csak fehér hollóként felbukkanva még nem hordoznak magukkal túl nagy veszélyforrást, azonban ha már rendszeresen felfigyelünk a jelenségek bármelyikére, érdemes egy gyermekpszichológus véleményét kikérni, ugyanis a zavarok mögött szorongás (iskolától, kortársaktól stb.), hangulati zavar, kényszer, de még depresszió is megbújhat. A legtöbb probléma ennél a korosztálynál azonban a szorongásból és a magatartási problémából, a társas beilleszkedési zavarból ered, illetve itt már beköszönthetnek a tanulási részképesség zavarok és a figyelemzavar is.

A sokaknál mumusként emlegetett kamaszkorban, a rengeteg változás miatt pedig gyakorlatilag bármi szembejöhet velünk, akárcsak egy felnőtt esetében, de ezen kívül nagyon gyakoriak a szülőkkel való konfliktusok, az élet értelmének és az identitás (akár nemi identitásé is!) keresése, hangulati problémák, evészavarok és nagyon súlyos szorongások is felléphetnek. A lelki tünetek mellett testi tünetek is megjelenhetnek úgy, mint, a fejfájás, hasfájás, szédülés, ájulás, azonban, ha nincs szervi eredetű probléma, akkor ezek kizárásával a következő lépés a gyermekpszichológus meglátogatása lehet. Ezekre a nehéz időszakokra egyébként kiváló támaszt nyújthat, ha időben elsajátítja gyermekünk a mindfulness vagy relaxáció/autogén tréning feszültség-oldó gyakorlatsorokat.

 

Még mindig ódzkodom kicsit! Hogyan kell elképzelni egy látogatást?


Egészségfejlesztő központunkban a legkiválóbb gyermekpszichológus szakemberek szívvel-lélekkel azon dolgoznak, hogy a lehető legpontosabban tárják fel a problémák hátterében megbújó okokat, és a korszerű terápiás módszerek segítségével pedig mielőbb le tudják venni a terhet még a legkisebb gyermekek válláról is. Gyermekpszichológus kollégáink számos terápiás modalitásban otthon vannak, illetve intézményünk hitvallása, hogy a gyermekeket, családokat komplex módon, egy helyen tudjuk segíteni, így lehetőség van gyógypedagógiai, logopédiai vagy pszichiátriai vizsgálatok kérésére is, és szükség esetén ezek a szakemberek teamben dolgozva, együttes erővel igyekeznek mielőbb megoldani a problémát.

Sokan félnek a pszichológussal való találkozástól, pedig semmi kellemetlen nem történik, sőt! Első találkozásnál a pszichológus a szülővel is konzultál mielőtt megismerkedne a gyermekkel. Itt a szülőknek csak el kell mondaniuk, miben kérik a segítséget, illetve a gyermek fejlődésére vonatkozó általános kérdésekre kell megpróbálniuk válaszolni, mely soha nem okoz nehézséget. Ezt követi a gyermek megismerkedése a szakemberrel, mely kifejezetten szórakoztató, játékos, a gyermek számára kedves témákat érintő beszélgetős foglalkozás. Általános törekvésünk, hogy maga a terápia lehetőleg ne legyen túl hosszú, a lehető legcélirányosabb terápiás módszer megtalálását követően igyekszünk a lehető legrövidebb idő alatt látványos eredményeket elérni. A szülő bevonása a későbbi foglalkozásokba is kulcsfontosságú. Egy terápia hossza átlagosan 45-50 percet vesz igénybe, amiből legalább 10 percet szánunk arra, hogy a szülő visszajelezhessen, kérdezhessen, illetve a szakember is tájékoztatni tudja a szülőt a terápia folyamatáról.

 

gyermekpszichológus Budapest egészségfejlesztő központunkban

Kiváló gyermekpszichológus Budapest városában – Arbor Egészségfejlesztő Központ! A gyermekpszichológus árak ide kattintva érhetőek el.

 

Ne várja ki, amíg komolyabbra fordul a helyzet, engedje meg, hogy segítsünk!


Gyermekpszichológus Budapest városában! A gyermekpszichológus árak ide kattintva tekinthetők meg.

Ha gyermeke valamilyen erejét meghaladó, nehéz helyzeten megy keresztül, és úgy érzi, hogy szülőként egyedül már nem tud elegendő segítséget nyújtani, vagy csak tanácsra lenne szüksége, forduljon hozzánk bizalommal és kérjen időpontot az alábbi elérhetőségek bármelyikén: tárcsázza a +36 30 447 7073 telefonszámot, vagy írjon nekünk az info@arborek.hu email címre.

Ezen felül díjmentesen veheti igénybe a weboldal főmenüjében található szolgáltatásunkat, „Terápiát/segítséget keres?” címszó alatt, mely rövid kérdőív kitöltésével 48 órán belül segítünk Önnek annak eldöntésében, milyen típusú szakemberre van szüksége és azonnal időponttal is tudunk szolgálni hozzá.

 

Merjen változtatni, hogy gyermeke változhasson!

címkék:
Témák
Címkék