Menü
Visszahívás kérése

Mikor vigyem el pszichológushoz a gyermekemet?

2018. augusztus 26
1031
gyermekpszichológus budapesten

Habár más országokban teljesen természetes, Magyarországon sokaknak még mindig tabunak számít terápiára járni. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor nem csak nekünk, de gyermekünknek is szüksége lehet egy jó pszichológusra.

Iskolakezdés, költözés, válás, haláleset a családban. Néhány esemény, ami jelentősen megváltoztatja a gyermekek életét. A legtöbbször az apróságok szülői segítséggel túljutnak a nehezebb időkön, de van, amikor érdemes segítséget kérni.

 

Mikor van baj, mikor van szükség gyermekpszichológusra?


Ha a gyerek szorong, rosszul alszik vagy eszik - természetesen ez utóbbi esetekben szomatikus kivizsgálás is szükséges lehet. Illetve akkor is érdemes felkeresni egy szakembert, ha lényegesen megváltozik a gyermek viselkedése, ha eltér mindennapi szokásaitól és ez a furcsa magatartás hetekig, hónapokig fennáll.

gyermekpszichológus budapest

 

Figyelmeztető jelek


Kisgyermekkorban problémát jelenthet, ha túl sokáig tart az óvodai beszoktatás és nehézséget okoz csöppségünk számára a barátkozás. Kisiskolás korban intő jel lehet, ha a gyermek sírva indul el az iskolába, nem köti le a tanulás, nem tud megülni egy helyben az órákon. Talán egy kamasznál a legnehezebb eldönteni, hogy mi az, ami "normális" viselkedésnek számít és mi az, ami nem. Mindenképpen figyelmeztető jel lehet, ha szemünk fénye túlságosan bezárkózik, nem osztja meg velünk problémáit. Nagy lehet a baj, ha a testén vagdosás nyomait észleljük. Ebben az esetben mindenképpen kérjen segítséget!

 

Stressz oldás, relaxáció gyerekeknek

A stressz nem csak a felnőttekre van veszéllyel, a gyerekek életében is egyre inkább jelen van. Ennek feldolgozásában nagy segítség a problémák szülőkkel való megbeszélése, illetve különböző relaxációs gyakorlatok végzése. Gyermekpszichológusaink is nagy hangsúly fektetnek arra, hogy a fiatalkorban jelentkező stressz oldásával elősegítsék a gyermekek fejlődését.

 

Miért jó a relaxáció gyerekeknek?


A relaxációs gyakorlatok alkalmazása már gyermekkorban is nagy segítség a napi szinten őket érő stressz feldolgozásában. Általánosságban, a mindennapi relaxáció:

•    segíti az ellazulást,
•    erősíti az immunrendszert,
•    elősegíti a pihentető alvást,
•    lelkileg hozzájárul a kiegyensúlyozottsághoz,
•    javítja a memóriát, a koncentrációt,
•    csökkenti az ingerlékenységet,
•    megszűnteti a belső szorongás,
•    növeli a kreativitást és az önbizalmat.

 

Relaxációs gyakorlatok gyerekeknek


A gyerekeknek szánt gyakorlatoknál fontos hogy azok fenntartsák a gyerekek érdeklődését. Legyenek játékosak, használják a gyermek fantáziáját és jó ha mozgásos elemeket is tartalmaznak. Egy gyermekpszichológus oly módon vezetheti be a gyerekeket ezekbe a technikákba, hogy az szórakoztató legyen számukra. Így könnyen megjegyzik azokat és később is szívesen alkalmazzák majd. Néhány egyszerű relaxációs gyakorlat gyerekeknek:

•    firkálás: vegyünk elő papírt és ceruzát és kérjük meg a gyermeket, hogy rajzolja le, ami épp eszébe jut. Ez nyugtató hatású és a kreativitást is növeli.•     mély lélegzés: a feladat mélyeket belélegezni egy pillanatra bent tartani majd lassan kifújni a levegőt. Addig ismételjük, míg már nyugodtabbnak érzi magát.
•     nevetés: a nevetés az egyik legjobb gyógyír. Nézzünk a gyerekkel vicces meséket, játsszunk vele, csiklandozzuk vagy bohóckodjunk.
•     álmodozás: a gyerekek fantáziája határtalan. Üljünk le a gyermekünkkel, és kérjük meg, hogy feküdjön a hátára vagy kényelmesen üljön le, csukja be a szemét és képzeljen el egy biztonságos/vidám helyet minél részletesebben, majd beszéljük meg vele.

 

Gyermekpszichológus Budapest belvárosában


Úgy érzi a leírtak alapján, hogy szüksége lenne egy jó szakemberre? Több kiváló gyermekpszichológus közül is választhat, ha ellátogat a Budapest Palotanegyedében található központunkba.

 

 

 

 

 

címkék:
Témák
Címkék