Menü
Visszahívás kérése

Az autizmus kivizsgálása és kezelése

2019. május 28
4222
autizmus kivizsgálása autizmus gyógyítása

 

Talán már minden ember számára ismerős az autizmus fogalma: akár hallottak formájában, akár ismerősök körében vagy netán családi körben is találkozott már konkrét esettel. Az autizmus első jelei már koragyermekkorban rebesgetik szárnyaikat, és habár több szülő észleli ezeket a jeleket saját gyermekén és már 1-1,5 éves korban gyanakszik arra, hogy fejlődésével valami nem stimmel, ezek a jelek sokszor megfoghatatlanok, ezért inkább kivárnak, vagy nem speciális szakemberhez fordulnak, aki esetleg szintén türelemre inti őket. Szerencsés azonban ha minél hamarabb megfelelő szakemberhez fordulnak, hiszen az idő gyorsan telik, és minél előbb történik meg az autizmus kivizsgálása, annál korábban is tudunk beavatkozni és megfelelő módon segíteni.

 

 

A találgatás helyett minél előbb érdemes az autizmus kivizsgálása felé venni az irányt!


Az autizmust illetően egy nagyon különleges, eltérő fejlődésmenetről beszélünk, amelyet bonyolult hátterű fejlődési zavar okoz, aminél elsősorban a szociális, a kommunikációs és a rugalmas viselkedés terén mutatkoznak meg a különbségek. Az érintettek merev szabályaikhoz való ragaszkodásának hátterében olyan információfeldolgozási, viselkedésszervezési problémák is állhatnak, amelyek megakadályozzák, hogy egyszerű dolgokra is jól reagáljanak, nyitottak, kreatívak legyenek, és sokszínűen tájékozódjanak. Éppen ezért az autizmus kezelése fontos, hogy minél előbb megkezdődjön.

Ebben esetében nincsenek kőbe vésett szabályok, egyetlen egy kivétellel, amely szembe megy a fekete-fehér elvével: ennél a fejlődési zavarnál nincs olyan tünet, ami általánosan mindenkinél feltétlenül jelen lenne, illetve egy-egy gyakori tünet hiánya alapján sem lehet biztosan elvetni a diagnózist. Az autizmus egy spektrum zavar, ami arra utal, hogy a tünetek rengeteg féle variációban üthetik fel a fejüket, egyénenként rendkívül változatos lehet a kép. Vannak, akik egyáltalán nem szorulnak fejlesztésre, mások pedig átfogó segítséget igényelnek.

Az autizmus, habár egy veleszületett fejlődési zavar, mégsem mutatkoznak meg feltétlenül a születés után egyértelműen a tünetek, mivel olyan területek érintettek, amelyek a tipikus fejlődés során is később teljesednek ki. Csak hogy egy közérthető példával éljünk: nem várjuk el egy pár hónapos csecsemőtől, hogy a kortársaival remekül kommunikáljon, emiatt legkorábban olyan 2,5 éves kor körül lehet leszűrni és felfigyelni a gyanús jelekre, amikor amúgy is elkezdenének már egymással interakcióba lépni a gyermekek (egy bölcsödés gyermektől még nem várjuk, hogy együtt játsszon a többiekkel, ilyen korban még egymás mellett játszanak csupán). Általánosságban elmondható, hogy 1-1,5 éves kor tájékán, ha nem indulnak be az első szavak, az már lehet egy első pici vészcsengő, de nem feltétlen jelent autizmust. Az édesanyák korán felfigyelhetnek arra is, ha például túl nyugodt a baba, vagy pont ellenkezőleg: nagyon nehéz megnyugtatni, vagy nehezen értelmezhető, hogy mitől alakult ki a hiszti roham. Lassan, de biztosan azt vehetjük észre, hogy a bevált szülői stratégiák nem működnek, főleg ha van már egy másik gyermekünk. Ezekben az esetekben is érdemes elgondolkozni az autizmus kezelése tekintetében kínálkozó lehetőségekről.

 

 

Egy gyakori tévhit, avagy miben más Asperger-szindróma és az autizmus?


Sokan külön kalap alá veszik a két kórképet, azonban az előbbi inkább az autizmus egy enyhébb formájaként fogható fel, ám mivel nem mutatkoznak olyan markánsan a tünetek, ezért sokan úgy élik le akár egész életüket, hogy valójában tudomást sem szereznek róla. Az Asperger-szindrómával közdő egyének leginkább a társas kapcsolatokban küzdenek nehézségekkel és produkálhatnak akár nem szokványos viselkedési megnyilvánulásokat, azonban a beszédkészségük és a kognitív fejlődésük közel teljesen normálisnak tekinthetők. Mindkét esetben jellemző lehet azonban az is, hogy az érintett személy kimagasló tehetséget mutat bizonyos dolgokban, ám ez sem feltétlen velejárója egyik állapotnak sem.

 

autizmus kezelése terápia

Minél hamarabb megkezdődik az autizmus kezelése, annál eredményesebb fejlesztéseket érhetünk el vele!

 

Mi történik akkor, ha már én is felfigyeltem az autizmus árulkodó jeleire?


A rendellenesség kialakulásáért elsősorban genetikai és környezeti (legtöbbször méhen belüli, vagy születés körüli) tényezők együttesen felelnek. A szülők kétségbeesésükben gyakran egyik szakembertől a másikhoz szaladnak a diagnózis és nevelési tanácsok reményében, a legjobb azonban ha az első szakembemberek egyike a gyermekpszichiáter. Nagyon sok idő megspórolható a megfelelő modalitású szakember felkeresésével, és az autizmus kivizsgálása is gyorsabban eredményt hozhat. A minél előbb felismert kórképpel és az autizmus specifikus fejlesztés segítségével pedig rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk minél teljesebb életet élhessen és jelentősen növelhetjük vele az életminőségét, na és persze mi magunk is jobban adaptálódhatunk és felkészültebbek lehetünk.

Az autizmus vizsgálat során a gyermekpszichiáter részletesen kikérdezi a szülőket, így a család aktív közreműködésére, és az ő visszaemlékezéseikre feltétlenül szükség van, hiszen a meginterjúvolások során kapott információk nagyban segítik a munkát a pontosabb autizmus vizsgálat és ezzel együtt a diagnózis felállításához. Az orvosi diagnózishoz azonban nem elég csupán csak egy aktuális állapotot vizsgálni,  hanem a teljes fejlődési képet át kell tekinteni, és a pszichiáter szakemberrel lefolytatott beszélgetés keretében minél több információt feltárni az illető viselkedéséről és eddigi életútjáról, hiszen mint már említettük, nincs két egyforma ember, így nagyon változatos viselkedésjegyekről beszélhetünk. A szakszerű autizmus vizsgálatnak célja az egyénre szabott, megfelelő kezelési terv felállítása is. Abban az esetben, ha a tünetek nem egyértelműek, átfedést mutatnak, más kórképek tüneteivel, a pszichiáter gyógypedagógus, vagy pszichológus vizsgálatát is kérheti, illetve szükséges lehet a gyermek kortársközösségben tett megfigyelése.

Mindezen valóban sok rétű és átfogó vizsgálat miatt, az autizmus kivizsgálása gyakran gyermekpszichiátrián zajlik, azonban a diagnózis menetétől nem kell megijedni, hiszen első sorban egy játékos beszélgetésből és viselkedés megfigyelésből szűrik le az autizmus tipikus jegyeit. Amennyiben a szülőktől nyert információk, a megfigyelés és játékos vizsgálatok nem válaszolják meg egyértelműen a diagnosztikus kérdést, egy úgynevezett ADOS (Autismus Diagnostic Oservation Scale) vizsgálat is felvételre kerülhet, mely rendkívül részletesen célozza meg, majd objektíven pontozza az autizmusra utaló egyértelmű jeleket, mely ezzel a tényleges diagnózis kikristályosodásához járul hozzá, bizonyos helyzetekben pedig IQ teszt is felvehető. A kivizsgálás végén a diagnózis felállítása a gyermekpszichiáter feladata, ő fogja a későbbiekben is tovább gondoznia gyermeket. A diagnózis felállítása mellett a szülők terápiás javaslatot is kapnak. Ez után pedig elkezdődhet az autizmus terápia, ami a szülők edukálásával kezdődik (a probléma megértését, megismerését segítendő), ezt követően, vagy ezzel párhuzamosan pedig elindul a gyermek egyénre szabott fejlesztése.

 

 

Hogyan tudnék leginkább segíteni gyermekemnek abban, hogy minél teljesebb életet élhessen? Lehetséges-e az autizmus gyógyítása?


Az autizmus nem gyógyítható, de nagy mértékben fejleszthető állapot. Az érintett egyéneknél általánosságban elmondható, hogy a kommunikáció, a kölcsönös szociális interakciók, és a rugalmas viselkedésszervezé minőségi és mennyiségi eltérése okozza a legtöbb problémát, így a fejlesztések ezen területeket célozzák meg. A felnőttek, illetve nagyobb gyermekek már komolyan megélik a hátrányukat, különbözőségüket, emiatt, illetve pontosan a gyengébb szociális- kommunikációs készségek miatt áll fenn náluk komolyan az elmagányosodás veszélye.


 autizmus gyógyítása
Egészségfejlesztő központunkban az autizmus kezelése minden esetben egyéni igényekhez szabott!

 


Az autizmussal élő gyermekek a legtöbbször nehezen értik meg a társadalmi szabályokat és nehezen tudnak olvasni mások nonverbális jeleiből. Ami egy átlagos gyermek számára egyértelműnek tűnik, és könnyen ellesi a szüleitől, az egy autista gyermeknek nem feltétlenül magától értetődő, vagy úgy tűnhet, hogy fejlődésük bizonyos periódusokban elakad. Ezeket a szabályokat, társas helyzetekben mutatandó konvencionális viselkedést, a megfelelő, kölcsönös kommunikációt sajátíthatják el az ún. szociális-kommunikációs készségfejlesztésen, melynek az optimális gyakorisága súlyosságtól függ, de minimum heti 1 alkalmom.

Mivel általában az érintett személyek problémái sokkal összetettebbek, az élet legtöbb területére kihatnak, mindenképpen hozzáértő bánásmódot igényelnek. Ezért szükséges, hogy a megfelelő oktatási-nevelési intézmény biztosítva legyen számukra, illetve integráló óvodában/iskolában is autizmus specifikus eszközökkel segítsék őket. Egy autizmussal élő gyermek nevelésére a családnak is fel kell készülnie, melyhez szükségük van a megfelelő információkra, szakember tanácsaira a mindennapok terén is, melyben a gyermek fejlesztője rendkívül nagy segítséget tud nyújtani.

Habár az autizmus diagnózist gyermekpszichiáter állítja fel, a fejlesztést már végezheti minden olyan gyógypedagógus, pszichológus vagy pszichiáter, aki autizmus fejlesztésben képzett és minden segítséget képes megadni, ami az adott gyermek állapotához szükségeltetik. A személyre szabott egyéni és/vagy csoportos fejlesztésekkel jelentősen javíthatók a tünetek és formálhatók a hiányosságok. Szociális-kommunikációs készségfejlesztő tréningekkel a gyermekek ezen képességei jelentős mértékben fejleszthetőek, annak érdekében, hogy új ajtók nyíljanak meg a mindennapi társas helyzetek helyes menedzseléséhez.

Ha Önben is megszólalt már az első pici vészcsengő, vagy Ön és családja körében autizmus spektrum zavarban élő gyermek van, ne habozzon felkeresni az Arbor Egészségfejlesztő Központot, ahol ősztől teljes körű, 4 napos, komplex kortárscsoportos kivizsgálás indul! A kivizsgálást követően egyéni és kiscsoportos formában végezzük a gyermekek testre szabott fejlesztését, gondozását, mindezzel járulva hozzá a kiegyensúlyozottabb, gondtalanabb gyermekkorhoz.

A csoportos kivizsgálásra 2,5 éves kortól előjegyzést felveszünk a +36 31 788 6576 -os telefonszámon vagy az info@arborek.hu email címen.

címkék:
Témák
Címkék