Menü
Visszahívás kérése

ADHD, avagy figyelemhiányos hiperaktivitás zavar


ADHD terápia,tünetei és okai

Egyre szaporábban doboló ujjak, türelmetlen, kifelé ácsingózó tekintet és fékezhetetlen ugribugriság: ezek azok a jelek, amelyeket általában egy kívülálló érzékel, azonban az ADHD tünetei korántsem merülnek ki ennyiben. A fokozott mértékű figyelemzavar és hiperaktivitás számos területen árnyékolhatják be nem csak a gyermekek, de még a serdülő-vagy felnőttkorban lévő egyének mindennapjait is, így ennek kezelése egyre nagyobb jelentőséget kap.

 

Mi az az ADHD?


Az ADHD azon fogalmak egyike, amely szinte a frászt hozza a szülőkre, ha diagnózisként találkoznak vele. Azonban egy olyan veleszületett idegrendszeri adottságról, vagy más néven alkati rendellenességről van szó, amely viszonylag könnyedén kordában tartható, kezelhető és irányítható, ha szülőként is elfogadjuk és megértjük, hogy gyermekünk miféle nehézségekkel küzd. Az ADHD az angol Attention Deficit Hyperactivity Disorder rövidítése, vagy figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, egy olyan gyűjtőfogalom, amely magába foglalja a hiperaktivitás tünetei és a figyelemzavar tünetei mellett az impulzivitást is. Fontos megjegyezni, hogy a három fő terület nem minden esetben van jelen egyszerre: vannak olyan egyének, akiknél szinte kizárólag csak a figyelemzavar tünetei ütik fel a fejüket, míg másoknál a hiperaktivitás tünetei vannak túlsúlyban, azonban az esetek többségében mindegyik jelenség megfigyelhető ugyanabban a személyben, de olykor különböző mértékben.

 

Miben keresendőek az ADHD okai?


Annak feltárása, hogy mik lehetnek a hiperaktivitás és figyelemzavar okai, feladták a leckét a szakembereknek és jelenleg is számos kutatás folyik a témában. Így tehát az ADHD okai, háttere egyelőre még nem teljesen tisztázott, a hiperaktivitás és figyelemzavar okai azonban elsősorban a genetikában keresendőek, és bizonyos mértékben a környezeti tényezők is felelősek lehetnek. Ha a családban korábban megfigyelhetőek voltak a figyelemzavar tünetei vagy a hiperaktivitás jelei, akkor sokkal nagyobb eséllyel örökölheti majd gyermekünk is ezt a rendellenességet. A biológiai háttér esetében fontos megemlíteni, hogy ezeknek a gyerekeknek a viselkedése, nem motivációs problémából, hanem neurológiai hátteréből adódik, azaz olyan génekről van szó, amelyek bizonyos agyi területek működését irányítják.

Az ADHD okai másodsorban a környezeti tényezőkben keresendőek, mint például a születés előtti (alkoholfogyasztás, gyógyszerszedés, dohányzás), a születés közbeni (oxigénhiány, alacsony születési súly, koraszülöttség) és a születés utáni állapotok (alultápláltság, nem megfelelő szociális környezet), melyek mind lehetnek az ADHD okai.

 

Valami baj van a gyerekemmel? Mik lehetnek a figyelemzavar tünetei és hiperaktivitás jelei?


Az ADHD egy olyan gyermekpszichiátriai zavar, amely sok kérdést felvet, hiszen a figyelemzavar és hiperaktivitás tünetei normális esetben is gyakran előfordulhatnak. Ha valakinek egy izgő-mozgó gyermeke van, akkor laikusként azt gondolhatja, hogy igazából nincs is azzal semmi probléma, hogy valaki gyerekként nagyon aktív vagy éppen sokat szaladgál. Ez valójában egészségesnek is tekinthető egy bizonyos szintig, ám itt mindig a mérték a kérdés. A lényeges különbség a neurotipikustól a szélsőséges esetig leginkább abban nyilvánul meg, ha a tünetek többsége tartósan, hosszútávon is fenn áll, illetve jelentős funkcióromlást okoz a gyermek különböző élettereiben.

 

figyelemzavar kezelése és fejlesztése

Hiperaktivitás tünetei, amelyek már időnként az őrületbe kergetik? Ne rejtse véka alá! Hatékony ADHD terápia az Arbor Egészségfejlesztő központban!


A hiperaktivitás jelei talán látványosabbak, mint a figyelemzavaré: gyakori babrálás, ujjakkal való dobolás, ficánkolás és fészkelődés ülő helyzetben. A gyermek sokszor képtelen csendben maradni, és folyamatos késztetést érez arra, hogy beszéljen, még akkor is, ha ezzel másokat kifejezetten zavar. Gyakori a szaladgálás, vagy felmászás olyan veszélyes helyekre, ahová egyénként nem lenne megengedett. A hiperaktivitás jelei akkor is megmutatkoznak, ha az egyén szinte mindig csinál valamit, idemegy-odamegy, és úgy tűnik, hogy egy maximális sebességen üzemelő motorként zizeg. Ezek leginkább az iskolába kerüléskor okozhatnak komoly nehézségeket, amikor az elvárás, hogy a gyermek ülje végig a 45 perces tanórát, jegyzeteljen, figyeljen, csendben legyen: erre az ADHD-s gyerekek képtelenek.

A figyelemzavar tünetei is szerteágazóak lehetnek: gyakori szétszórtság, pontatlanság, és könnyen elvonják a gyermek figyelmét a külső környezeti ingerek. Nem fejezi be azt, amit elkezdett, legyen szó házi feladatról, vagy társasjátékról. Gyakran nem figyel oda, amikor valaki hozzá beszél, és ami nem érdekli, arra nem tud hosszabb ideig koncentrálni, vagy egyik játékból ugrik a másikba. Így tehát ha oda is szeretnének figyelni valamire, nem képesek, mert nagyon hamar elkalandozik a figyelmük, nem figyelik a részleteket, a dolgozatban a kérdések egyik felét elolvassák, a másikat már nem, vagy nem veszik észre, hogy a lap másik oldalán is van még feladat és még sorolhatnánk. 

A legjellemzőbb impulzivitási tünetek szoktak lenne a türelmetlenség, a késleltetés nehézsége, mások szavába való belevágás, hirtelen indulatos viselkedés.

 

figyelemzavar tünetei és kezelése az ADHD terápia segítségével

A figyelemzavar okai nem mindig motivációs problémából erednek! A figyelemzavar fejlesztése mérföldkő lehet gyermeke jövője szempontjából!

 

A fent említettek magukba foglalják az iskolai életet, az otthoni- és a külső környezetet is, és a tapasztalatok azt mutatják, ha valamely tünet csak egy helyen jelentkezik (pl. csak otthon), akkor az idővel a többiben is megjelenik majd (vagy nem ADHD áll a háttérben). 

Fontos megjegyezni, hogy ezek a gyermekek intellektuális képességeik alapján egyébként abszolút képesek lennénk egy átlagos teljesítmény elérése, azonban a figyelmetlenség, szétszórtság, izgágaság miatt jóval rosszabb jegyeket kapnak, mint amit egyébként produkálni tudnának. Mivel minden szülő azt szeretné, ha gyermeke jól teljesítene, a gyermek pedig hiába tesz meg mindent, nem jut előrébb, általában rengeteg a konfliktus, vita a tanulás körül. Ez pedig idővel, a megfelelő kezelés hiányában szépen lassan egy ördögi kört eredményez: nem csak a gyermek szenved tőle, de a szülők is.

 

Hogyan lehet szűrni az ADHD-t?


A gyermeknek a figyelemzavar és hiperaktivitás jelei mellett az impulzivitás tüneteit is mutatnia kell ahhoz, hogy ezzel a kórképpel diagnosztizáljuk: mindezt súlyosabb mértékben, mint amit a gyermek életkora vagy a fejlődési szintje szerint még elfogadhatónak tartunk. Az iskolába kerülés nagyon sok változást, kihívást hoz, hiszen sokan csak az iskolában találkoznak először azokkal a szabályokkal és keretekkel, amelyek közé bele kell magukat szorítani, így ekkor van általában a legnagyobb diagnosztikus csúcs.

Az ADHD diagnózisának felállításakor a gyermek életútjának alapos feltérképezése, a korábbi betegségek számba vetése, a perinatális- és családi anamnézis vizsgálata és a laboratóriumi, fizikális vizsgálatok mellett jelentős szerepet kap a gyermek olyan mértékű pszichés státuszának felmérése, mely során kortársakkal való viselkedést is megfigyeljük gyermekközösségben (vagy arról közvetlen információkat szerzünk). Kiemelten fontos a szülőkkel való együttműködés is, mely során a szülő megosztja velünk tapasztalatait és azt, hogyan látja gyermekének helyzetét a különböző élethelyzetekben, emellett pedig önkitöltő kérdőívek is segítik munkánkat a minél pontosabb diagnózishoz.

 

figyelemzavar okai és kezelése, hiperaktivitás jelei tünetei
 
Nem érti miből erednek gyermekénél a hiperaktivitás és figyelemzavar okai? Jöjjön el hozzánk bátran, és engedje, meg hogy segítsünk! Hiperaktivitás és figyelemzavar fejlesztése a legjobb kezekben!

 

Az ADHD terápia dióhéjban: hogyan zajlik a hiperaktivitás és figyelemzavar fejlesztése?


Ha a kezünkben tartjuk a megszületett diagnózist, semmi ok a kétségbeesésre, hiszen több ponton is lehet segíteni az ADHD terápia segítségével, azonban minél korábban történik meg a diagnózis, annál több eszközzel tudjuk ezt megtenni.

Az Arbor Egészségfejlesztő központban a hiperaktivitás és figyelemzavar kezelése nagyon hatékonyan zajlik, hiszen vannak olyan technikák, amelyekkel hozzá lehet nyúlni ezekhez a problémákhoz, vagy ellensúlyozni lehet őket. Az ADHD terápia mindig a gyermek korának, élethelyzetének és igényeinek megfelelően kerül kialakításra. Az ADHD terápiájában gold standardnak számít, és alapvetően fontos egy célzott, személyre szabott, a szülőkkel közösen kialakított viselkedésterápiás rendszer felépítése, mely bizonyítottan nagyon sokat segíthet nem csak a hiperaktivitás, de a figyelemzavar fejlesztése kapcsán is. A gyermek kívülről, több lépcsős jutalmazási rendszerre építve kapja meg az önszerveződés alapján hiányzó kereteke, rendszert, illetve a pozitív megerősítést a kívánatos viselkedésről.
A szülőtréning során a szülők hatékony segítséghez és eszközökhöz jutnak annak érdekében, hogy ezen – a szakemberrel közös kialakított- viselkedésterápiás rendszer később a család külső segítség nélkül is folytatni tudja, hogy nehézségeiket minél jobban tudják kezelni, ezáltal pedig gyermeküket hatékonyabban tudják irányítani és segíteni. A TSMT torna, avagy mozgásfejlesztés szintén remek segítség lehet arra, hogy a figyelemzavar, impulzivitás és hiperaktivitás tünetei csökkenjenek, mivel a nagy-és finommozgások fejlesztésével, idővel az idegrendszert egy pozitívabb működésére bírhatjuk. Léteznek különböző biológiai módszerek is - ez alatt leginkább a gyógyszeres kezelést értjünk - amelyet gyermekpszichiáterünk tud felírni szükség esetén, és habár teljesen jogosan tartanak sokan az efféle módszertől, ezek olyan orvosilag megbízható, biztonságos szerek, amelyek remekül működnek a hiperaktivitás és figyelemzavar kezelése céljából. A gyógyszerek szükségességének megállapítása, a kezelés részleteinek átbeszélése, időtartamának meghatározása minden esetben nagyon részletes konzultáció keretében zajlik, ahol a szülők az összes félélelmet jelentő kérdésükre választ kapnak. 

 

hiperaktivitás tűnetei, adhd okai és kezelése terápiával

Hiperaktivitás és figyelemzavar kezelése, avagy ADHD terápia az Arbor Egészségfejlesztő központban, a legkiválóbb szakemberekkel!

 

Miért ne halogassuk a dolgot?


Az ADHD tünetei jelenleg is nagyon sok gyermek életét keserítik meg hazánkban, azonban nekik csak igen kis %-a részesül valamilyen érdemi segítségben. Ennek az egyik oka lehet az, hogy a szülő nem ismeri fel, hogy mik az ADHD tünetei, vagy ha fel is ismeri, abban bízik, hogy a gyermek majd kinövi, vagy esetleg kellemetlennek, kínosnak találja, hogy emiatt szakember segítségéhez forduljon. Sajnos jellemző, hogy az ADHD-s gyermekek iskolai magatartását, és eredményeit sokkal negatívabban minősíti a környezete, illetve, hogy ezek a gyerekek általában nem tudják kihozni magukból azt a teljesítményt, mire intellektuális képességeik alapján predesztinálva lennének, és a hiperaktivitás illetve figyelemzavar kezelése nélkül pedig, később is komoly nehézségekkel találhatják magukat szembe az életben.
Az ADHD tünetei felnőtt-vagy serdülőkorra is megmaradhatnak, viszont az idejében megkezdett fejlesztésekkel a tünetek nagyon könnyen kordában tarthatóak. Fontos kiemelni, hogy a kezeletlen egyének igen nagy százalékának, tinédzser korban pszichiátriai betegsége alakulhat ki, melyet már nehézkesebb felismerni, hiszen ekkor már csak a másodlagos kórképeket látjuk (szorongás, depresszió, pánikbetegség stb.).

 

Ha úgy érezi, hogy az életük sokkal inkább egy hegymenet, mintsem egy kikövezett út, bátran forduljon segítségért az Arbor Egészségfejlesztő Központba és nyisson utat gyermeke számára egy kiegyensúlyozottabb és boldogabb életkimenetelhez! ADHD terápia Budapest szívében!